En ny måling viser at motstanden mot euroen øker i Bulgaria, samtidig som regjeringen gir blandede signaler om veien videre.
Om lag 57 prosent av bulgarerne er imot innføringen av euro, mens kun 26 prosent ønsker å bli en del av eurosonen neste år, ifølge en undersøkelse gjennomført av Myara-agency. Målingen ble publisert 1. februar, melder bne IntelliNews.
Undersøkelsen kommer etter at den nye regjeringen, ledet av statsminister Rossen Zhelyazkov, har sendt ut sprikende signaler om planene for overgangen til euroen. Det ser nå stadig mindre sannsynlig ut at Bulgaria vil oppfylle sitt opprinnelige mål om eurosonemedlemskap innen 1. januar 2026.
Bulgarias fremtid i eurosonen
Når respondentene ble spurt om Bulgaria noen gang bør innføre euroen, svarte 41,4 prosent at dette aldri burde skje. Ytterligere 30,8 prosent mente at innføringen burde utsettes, mens bare 25,7 prosent mente at landet bør ta i bruk euro fra 1. januar 2026.
Myaras undersøkelse ble gjennomført mellom 29. og 31. januar blant 801 personer.
Bekymring blant eldre
Eldre bulgarere er spesielt bekymret for overgangen til euro, noe Myara mener kan knyttes til spørsmål om nasjonal suverenitet, nostalgi for fortiden, manglende informasjon, kampanjer mot euroen og frykt for økt inflasjon.
Erfaringene fra Kroatia, det siste landet som sluttet seg til eurosonen, viser at mange innbyggere klaget over prisøkninger i forbindelse med overgangen fra kuna til euro.
Les også: Gasspris i Bulgaria øker med 7,97 prosent i januar – til tross for statlig regulering
Sprikende signaler fra regjeringen
Selv om Zhelyazkov har uttalt at Bulgaria har oppfylt alle krav for eurosonemedlemskap, og at dette er en hovedprioritet for regjeringen, har finansminister Temenuzhka Petkova hevdet at landet ennå ikke oppfyller kriteriene for prisstabilitet.
Petkova sa i slutten av januar at regjeringens beregninger viser at Bulgaria fortsatt ikke innfrir kravet til prisstabilitet. Ifølge de nyeste Eurostat-dataene er inflasjonen i Bulgaria 2,6 prosent, mens kravet for eurosonemedlemskap er 2,5 prosent.
Kritikk mot regjeringen
Kritikere hevder imidlertid at regjeringen bruker inflasjonen som en unnskyldning for å forsinke eurosonemedlemskapet. Den nye regjeringskoalisjonen, som inkluderer Gerb, det prorussiske bulgarske sosialistpartiet (BSP), det populistiske partiet There Are Such People (ITN) og partiet Demokrati, Rettigheter og Friheter (DPS-DPS), beskyldes for å undergrave Bulgarias europlaner.
Velkommen til Schengen: Grekere strømmer til Bulgaria for billig bensin, mat og klær