Finland opplever nå en rekke mistenkelige handlinger knyttet til sabotasje og forstyrrelser, og mistenker at Russland står bak omfattende påvirkningsoperasjoner mot Finland og andre europeiske land.
– Vi ser forstyrrelser, sabotasje, skadeverk og organisert migrasjon, blant annet. Dette skaper en generell usikkerhet og tvil om hva som er sant og hva som ikke er det, uttalte Finlands innenriksminister, Lulu Ranne, til journalister.
Hun understreket at mange av sakene fortsatt er under etterforskning, men at etterretning, både sivilt og militært, peker mot Russland som den skyldige.
Russland som hovedaktør
Ranne la vekt på at det spesielt er GPS-forstyrrelser som har rammet Finlands maritime og lufttrafikk, som tydelig peker mot russisk involvering.
– Akkurat nå er Russland den viktigste aktøren som driver med omfattende påvirkningsoperasjoner mot oss, sa hun.
Selv om noen av hendelsene kan stamme fra vandalisme og kanskje ikke har direkte kobling til statlige aktører, mener Finlands sikkerhetstjeneste (Supo) at mange saker også skyldes økt oppmerksomhet rundt mistenkelige hendelser.
Økende trusler i Norden
Tidligere i oktober opplyste det nordiske kraftselskapet Fortum at de daglig blir utsatt for kyberangrep i både Finland og Sverige. I tillegg har det blitt observert droner og mistenkelige personer nær selskapets anlegg, og satellittforbindelser ved kraftverkene har blitt forstyrret.
Les også: Med Tyskland i sikte: Kinas utbredte innflytelsesnettverk avslørt🔒
Nordea, Nordens største bank, har også blitt rammet av en rekordstor tjenestenekt-kampanje (DDoS) de siste ukene, noe Finlands nasjonale kyberdirektør Rauli Paananen omtaler som «svært uvanlig.»
– Den nylige bølgen av DDoS-angrep, som startet i midten av september i de nordiske landene, har vært den mest aggressive vi noensinne har opplevd, sa Nordea i en uttalelse, der de også opplyste at de har blokkert omtrent 90 % av angrepene.
Tyverier ved vannforsyningsanlegg
Finske myndigheter har systematisk forsøkt å verifisere alle droneobservasjoner i nærheten av kritisk infrastruktur. Samtidig er det avdekket flere tyverier ved vannforsyningsanlegg og lignende steder, der teknisk utstyr har blitt stjålet uten at det ser ut til å være økonomisk motivert, noe som igjen vekker mistanke om statlig innblanding.
– Det er et uklart lag som vi ikke har klart å identifisere ennå. Ingen er tatt, sa Tomi Vuori, avdelingsdirektør i innenriksdepartementets politiseksjon.
Aggressiv russisk taktikk
Supo mener Russlands etterretningstjenester har måttet revurdere sin operasjonsmåte etter at over 700 russiske diplomater ble utvist fra europeiske land som svar på Russlands krig i Ukraina.
– Russlands metoder er stadig mer aggressive, de er en farligere aktør nå og bryr seg i mindre grad om sivile ofre, sa Supos visedirektør Teemu Turunen.
Han påpekte likevel at Russland ikke er allmektig.
– De er ikke i stand til alt de blir anklaget for, avsluttet Turunen.