21. november, 2024

Filippinene og Sør-Korea styrker partnerskapet med nye avtaler

Share

Filippinene satser på Sør-Koreas erfaring innen teknologi og forsvar for å styrke landets energisikkerhet og maritim beskyttelse.

Filippinene og Sør-Korea har oppgradert sitt samarbeid til et strategisk partnerskap og blitt enige om å styrke det maritime samarbeidet mellom de to landenes kystvakter, skriver PhilStar.

Avtalen som hever forholdet mellom Filippinene og Sør-Korea ble signert etter samtaler mellom president Ferdinand Marcos Jr. og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol i Malacañang-palasset mandag, 7. oktober.

Et strategisk partnerskap anses generelt som det høyeste nivået av bilaterale relasjoner mellom to nasjoner og signaliserer et ønske om å utvikle langsiktige forbindelser. Filippinene har allerede slike forbindelser med Japan, Vietnam og nylig også Australia.

Under en felles pressekonferanse med Yoon beskrev Marcos de styrkede båndene som et viktig steg i en stadig mer kompleks geopolitisk og økonomisk situasjon.

– Vi er enige om at vi har gjort betydelige fremskritt i å fremme og utdype vårt bilaterale samarbeid for å oppnå våre felles mål, sa han.

Les også: En ny militærallianse vil kunne bidra til å dempe spenningene i Asia

Foruten samtaler om forsvar, maritimt og økonomisk samarbeid samt utveksling mellom folkegrupper, diskuterte begge lederne også situasjonen i Sør-Kinahavet og den geopolitiske situasjonen på Den koreanske halvøy. De ble enige om å opprettholde en internasjonal regelbasert orden, inkludert sikkerheten for navigasjon i Sør-Kinahavet.

Av de seks nye avtalene som ble signert mellom Filippinene og Sør-Korea etter Yoons samtaler med Marcos, kan et nytt memorandum om samarbeid mellom de filippinske og koreanske kystvaktene være av stor geopolitisk betydning.

Marcos uttalte at kystvaktavtalen ble inngått for å «styrke forståelsen, gjensidig tillit og sikkerhet, samt for å fremme, bevare og beskytte våre felles maritime interesser, inkludert maritim orden og sikkerhet i Asia-Stillehavsregionen.»

I år har økende fiendtligheter mellom filippinske og kinesiske fartøy i Sør-Kinahavet gjentatte ganger vekket Sør-Koreas bekymring over handlinger som øker spenningen i de omstridte farvannene.

I august førte kinesiske fartøys innblanding i en humanitær operasjon for filippinske fiskere til at Sør-Korea oppfordret Kina til å opprettholde en regelbasert orden og prinsippene i FNs havrettskonvensjon (UNCLOS).

Filippinene og Sør-Korea har også inngått en ny avtale om en mulighetsstudie for atomkraftverket i Bataan — en atomkraftanlegg som ble bygget under den avsatte diktatoren Ferdinand Marcos Sr., men som ble stengt på grunn av sikkerhetsbekymringer og korrupsjonsskandaler.

Med henvisning til funnene fra Kommisjonen for atomkraftverk, innrømmet Marcos den eldre at atomkraftverket «ikke er trygt» og utgjør en «potensiell fare for befolkningens helse og sikkerhet,» ifølge en instruks han signerte i 1979.

Den yngre Marcos forsvarte mandag den nye avtalen om mulighetsstudien av atomkraftverket, og sa at den vil bli gjennomført med Sør-Koreas «suksessrike erfaring innen atomindustrien.» Presidenten sa at dette vil «bidra til energisikkerhet i landet.»

Andre avtaler som ble signert mellom Filippinene og Sør-Korea inkluderer et memorandum om utvikling av nasjonale, regionale og urbane områder i Filippinene; et memorandum om etablering av forsyningskjeder for kritiske råmaterialer, samt implementeringsprogrammer mellom de to landenes turistdepartementer.

De to landene har også signert låneavtaler for Samar Coastal Road II-prosjektet, og memorandumene for Laguna Lakeshore Road Network Project (fase I) og Panay-Guimaras-Negros Island Bridges Project.

I september uttalte Sør-Koreas ambassadør, Lee Sang-hwa, at Sør-Koreas forsvarsdepartement «vurderer» en mulig avtale om besøkende styrker med Filippinene, men han presiserte at ingen konkrete tiltak ennå er tatt.

Nytt skip fra Korea gir Filippinene slagkraft

 

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt