22. januar, 2025

Falklandsøyene lanserer nye sedler med kong Charles III og lokalt dyreliv

Share

Falklandsøyene har for første gang på over 40 år lansert et nytt seddeldesign.

De nye plastsedlene viser kong Charles III og ikonisk dyreliv fra øygruppen, inkludert en kongepingvin. Dette melder den søramerikanske avisen MercoPress.

Et symbol på lokal identitet

Den nye seddeldesignen markerer en milepæl for Falklands, der den siste utgaven ble trykket på 1980-tallet. Redesignet ble initiert etter mangel på fempunds-sedler, noe som førte til en offentlig høring blant innbyggerne.

– Innbyggerne foretrakk temaet med lokale planter og dyr, opplyste myndighetene, som samarbeidet med seddel-produsenten De La Rue og en lokal arbeidsgruppe for å utforme sedlene.

Seddel-Charles-Falklands
Prototype av en ny £5 seddel med Kong Charles III for Falklandsøyene. Foto: De La Rue, X

De nye sedlene, som tas i bruk på Falklandsdagen (14. august), har kong Charles III på forsiden sammen med svartbrynede albatrosser og en kongepingvin. Baksiden viser nasjonalblomsten, den bleke jomfruen, Steeple Jason Island og fem ulike pingvinarter.

Den samme designen skal også brukes på de kommende £10- og £20-sedlene, mens eksisterende £50-sedler fortsatt vil være i omløp. Lageret av £50-sedler er beregnet å vare i ytterligere 90 år. Sedlene er ikke mulig å bruke andre steder enn på Falklandsøyene.

Falklands og striden med Argentina

Seddelanseringen skjer i skyggen av den langvarige konflikten mellom Storbritannia og Argentina om kontrollen over Falklandsøyene, kjent som Malvinas i Argentina. Øygruppen har vært et britisk oversjøisk territorium siden 1833, men Argentina hevder suverenitet over området.

Les også: Dagbok om sjøslaget ved Falklandsøyene i 1914 kjøpt av britisk museum

Den mest dramatiske episoden i konflikten fant sted i 1982 da de to landene utkjempet Falklands-krigen. Storbritannia vant krigen etter 74 dager, men striden om øyene er fortsatt et betent tema.

Diplomatisk har Storbritannia opprettholdt et tydelig standpunkt om at øyenes fremtid skal avgjøres av de lokale innbyggerne. Argentinas nåværende regjering, ledet av president Javier Milei, har imidlertid vært tydelig på å videreføre landets krav på Falklands.

Milei, kjent for sin libertarianske politikk, har uttalt at han ønsker en fredelig løsning på konflikten, men har samtidig skjerpet retorikken mot Storbritannia.

– Vi vil fortsette å kjempe for vårt territorium, men det må skje gjennom diplomatiske kanaler, sa Milei nylig i en tale.

Symbolikk og nasjonal stolthet

De nye sedlene er ikke bare et betalingsmiddel, men også en hyllest til Falklands unike natur og kultur ifølge arbeidsgruppen bak designet.

– Dette designet feirer vår unike arv og vårt dyreliv, understreket arbeidsgruppen som jobbet med prosjektet.

Samtidig står seddelanseringen som en påminnelse om den vedvarende geopolitiske spenningen rundt øygruppen. Storbritannia har styrket sitt militære nærvær i området de siste årene, mens Argentina fortsetter å søke internasjonal støtte for sitt krav.

Seddelanseringen, med kong Charles III som sentralt motiv, kan også tolkes som en markering av britisk suverenitet over øygruppen i en tid med økt diplomatiske spenninger.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt