21. desember, 2024

Europas ledere samles i Ungarn for å diskutere EUs fremtid

Share

Europas ledere samles i Ungarn for å diskutere veien videre etter Donald Trumps valgseier. Hvordan vil dette påvirke EU og støtten til Ukraina?

EU-lederne er samlet i Budapest for å drøfte hvordan unionen skal posisjonere seg med Donald Trump tilbake i Det hvite hus. Presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, har tidligere uttalt at Europa må bli mer selvstendig og robust, uansett hvem som sitter i Washington. Nå settes dette på prøve, melder DW.

Hovedspørsmålene på toppmøtet dreier seg om hvordan Europa skal håndtere valget av Trump, og hvilken effekt en republikansk administrasjon kan ha på støtten til Ukraina, sikkerhetsgarantier gjennom NATO og beskyttelsen mot Russlands trussel i Europa.

«Verdens kriser – som Russlands krig i Ukraina, volden i Midtøsten, ustabilitet i Afrika, en svak global økonomi og irregulær migrasjon – truer fred, stabilitet og velstand i vår region,» skrev Michel i sin invitasjon til møtet.

Ungarn skaper friksjon

Møtets vert er Ungarns høyreorienterte statsminister Viktor Orbán, som for tiden også leder EU-rådet. Orbán er en åpen tilhenger av Trump og har omtalt valget av den tidligere presidenten som en «seier for verden».

I sommer skapte Orbán frustrasjon blant kollegaene da han reiste på det han kalte en «fredsoppdrag» til blant annet Moskva, Beijing og Trumps Mar-a-Lago. Han hevdet deretter at Trump kunne avslutte krigen i Ukraina på bare dager og erklærte seg som den «eneste» lederen i Europa som ønsker fred.

Les også: EU ønsker å opprette et eget etteretningsbyrå basert på CIA

Som et svar på dette har EU-ledere nå organisert en form for protest, der kun få ministre og ingen EU-kommissærer deltar på et annet møte som Ungarn arrangerer i Budapest.

Trump invitert via video?

Rapporter tyder på at Orbán har invitert Trump til å delta på toppmøtet via videolink, noe EU-diplomater har avvist. Orbán svarte med å true med å avlyse en planlagt videokonferanse med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som nå vurderer å delta personlig for å sikre videre støtte fra EU.

Zelenskyj håper på økt økonomisk og militær støtte dersom USA trekker seg tilbake under Trumps ledelse, slik han har antydet i valgkampen.

Økonomiske spørsmål

Samtidig forbereder EU seg på potensielle økonomiske tiltak fra USA. Tyske eksportører frykter at Trumps trusler om toll kan koste den tyske økonomien 33 milliarder euro, ifølge en rapport fra Leibniz-instituttet for økonomisk forskning.

Etter European Political Community møtet (forkortet til EPC) møtes de 27 EU-lederne for å diskutere Europas konkurranseevne i forhold til Kina og USA. Den tidligere europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi har foreslått en investeringsplan verdt hundrevis av milliarder euro, men uenighet om finansieringen gjør en ny runde med felles EU-gjeld lite sannsynlig.

EUs fremtid står i fare, spesielt ettersom Tysklands økonomi skjelver på kanten av resesjon, noe som kan dra resten av Europa med seg. Med Frankrike og Tysklands ledelse svekket, kan høyreorienterte ledere som Orbán og Italias Giorgia Meloni fylle tomrommet.

Brüssel-veteran: – EU er uskikket til å håndtere dagens geopolitiske utfordringer 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt