EU-kommisjonen har trukket Ungarn inn for EU-domstolen for brudd på felles europeiske regler etter at landet løslot tusenvis av dømte menneskesmuglere før soningstiden var over.
Over 2.200 personer ble satt fri på betingelse av at de forlot Ungarn innen 72 timer, melder bne IntelliNews.
Bakgrunnen er et unntaksdekret fra 2023, vedtatt av Viktor Orbáns regjering, som omklassifiserte fengselsstraff for menneskesmugling til såkalt «reintegreringsforvaring» utenfor Ungarn.
– Ungarn har ikke fulgt sine forpliktelser til å ilegge «effektive, forholdsmessige og avskrekkende» straffereaksjoner, uttalte Kommisjonen i kunngjøringen 8. mai, ifølge bne IntelliNews.
Ignorerte flere advarsler
Saken har vært under behandling i to år. Kommisjonen sendte første formelle advarsel i juli 2023, og fulgte opp med en begrunnet uttalelse i oktober samme år. Ungarn valgte å overse begge.
Kommisjonen peker også på at det er uklart om dommene faktisk blir håndhevet i de dømtes hjemland eller tidligere bostedsland, og kritiserer Budapest for manglende rettssikkerhet.
Les også: Ungarn fratatt vertsrolle for EU-toppmøte grunnet Orbáns «fredsdiplomati» 🔒
Overfylte fengsler som begrunnelse
Ungarske myndigheter har forsvart tiltaket med henvisning til trengsel i fengslene.
– Dette var et pragmatisk tiltak for å avlaste fengslene våre, har regjeringen uttalt, og peker på at antall utenlandske statsborgere dømt for menneskesmugling har økt kraftig de siste årene.
Ifølge myndighetene er det en økonomisk og logistisk belastning å holde disse fangene i ungarske fengsler over lengre tid.
Politisk dobbeltspill?
Løslatelsene har vakt oppsikt ettersom Orbán lenge har profilert seg som en av EUs hardeste motstandere av migrasjon.
– Det er et paradoks at en regjering som har brukt kampen mot ulovlig migrasjon som et politisk våpen, nå selv løslater menneskesmuglere, sier en anonym EU-kilde til bne IntelliNews.
Også nabolandene reagerer. Østerrike kalte inn Ungarns ambassadør til samtaler allerede i 2023, etter at flere av de løslatte smuglerne dukket opp igjen innenfor Schengen-området.
– Vi har grunn til bekymring, uttalte østerrikske myndigheter da.
Befolkningen i Sør-Ungarn tar loven i egne hender for å bekjempe ulovlig innvandring 🔒