I et historisk trekk har EU og Moldova formalisert et partnerskap for å forbedre forsvarsevnen og motvirke destabilisering.
Le Monde melder at EU har inngått et sikkerhets- og forsvarspartnerskap med Moldova. Avtalen ble signert tirsdag 21. mai og er et ledd i å styrke Moldovas evne til å håndtere trusler fra Russland.
– Med dagens avtale blir Moldova det første landet som inngår et sikkerhets- og forsvarspartnerskap med Den europeiske unionen, sa EUs utenrikspolitiske sjef, Josep Borrell, under et møte med Moldovas statsminister.
Borrell la til at flere slike avtaler er på trappene, med mål om å bygge et nettverk av venner som styrker sikkerheten og forsvaret. Dette inkluderer tettere samarbeid innen områder som kybersikkerhet og bekjempelse av hybridtrusler.
Les også: Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 3: Våpen- og romindustriens utfordringer 🔒
Moldova, som er klemmet mellom Romania og Ukraina, har irritert sin tidligere sovjetiske herre, Russland, ved å strebe etter EU-medlemskap i kjølvannet av Moskvas invasjon av Ukraina. EU-landene diskuterer for øyeblikket å starte medlemskapssamtaler med Moldova neste måned, et skritt som vil markere starten på en langvarig reformprosess før innlemmelse i unionen.
Moldovas myndigheter har gjentatte ganger anklaget Kreml for å forsøke å destabilisere landet for å hindre dets pro-vestlige kurs. EU har ikke offentliggjort detaljene i det nye partnerskapet, men en tjenesteperson uttalte at det er rettet mot å forbedre Moldovas «kapasitet til å beskytte sin suverenitet og uavhengighet.»
Avslutningsvis kommer dette partnerskapet etter at Frankrike tidligere i år signerte sin egen bilaterale forsvarsavtale med Moldova. Det er også i en tid hvor spenningene har økt mellom Chisinau og pro-russiske separatister i Moldova. Pro-russiske tjenestemenn i Moldovas utbryterregion Transnistria ba i februar om «beskyttelse» fra Russland. Russland har 1,500 soldater stasjonert i Transnistria, en smal landstripe mellom Moldova og Ukraina, som brøt ut etter en kort konflikt i 1992.
Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet 🔒