EU planlegger å revidere sine regler for biodrivstoff etter at Verdens handelsorganisasjon (WTO) fastslo at deler av EUs Renewable Energy Directive (RED II) diskriminerer Indonesias eksport av palmeolje.
Kjennelsen, som ble publisert 10. januar, er en stor seier for Indonesia i den langvarige striden med EU om handelshindringer for biodrivstoff, rapporterer Jakarta Globe.
Diskriminering av palmeolje
Selv om WTO anerkjente EUs rett til å forfølge miljømål, fant organisasjonen feil i hvordan RED II har blitt gjennomført. WTO konkluderte med at EUs delegert forordning, som klassifiserer palmeolje som en høyrisikoressurs på grunn av indirekte arealbruksendringer (ILUC), bryter med internasjonale handelsregler. Franske skatteinsentiver som favoriserer biodrivstoff basert på raps og soya, men utelukker palmeolje, ble også vurdert som diskriminerende.
EU uttalte at de vil rette opp disse manglene og tilpasse reglene til WTOs krav. Reviderte retningslinjer skal være klare innen 60 dager, med mindre kjennelsen blir anket.
Indonesia styrker sin posisjon
Indonesia, verdens største produsent av palmeolje, har lenge hevdet at RED II urettferdig favoriserer europeiskprodusert biodrivstoff. WTOs kjennelse gir Jakarta en sterkere posisjon i pågående forhandlinger med EU, inkludert diskusjoner om EUs avskogingsregelverk, som nå er utsatt til desember 2025.
Les også: EU-krav truer levebrødet til småbønder i Sørøst-Asia
– Denne seieren viser at Indonesia kan kjempe mot og vinne over diskriminerende praksiser, sa næringsminister Airlangga Hartarto. – Det understreker også legitimiteten til palmeoljebasert biodrivstoff som et alternativ til raps og soya.
WTO kritiserte også EU for svakheter i datagrunnlaget for ILUC-klassifisering og sertifisering av biodrivstoff med lav ILUC-risiko. Dette styrker Indonesias kamp for rettferdig behandling av landets eksport, en sektor der 41 prosent av produksjonen støttes av småbønder.
Samarbeid med Malaysia
Hartarto uttalte at kjennelsen er en anledning til å styrke samarbeidet med Malaysia, en annen stor eksportør av palmeolje. – Dette åpner døren for å løse handelskonflikter, inkludert den fastlåste CEPA-avtalen mellom Indonesia og EU, sa han.
Saken, som Indonesia initierte i 2019, har belyst spenningene mellom handel og miljøvern. En tilsvarende kjennelse i en parallell sak fra Malaysia i april 2024 legger ytterligere press på EU til å justere sine regler.
Indonesia tar opp kampen mot EUs strenge regler for palmeolje