26. november, 2024

EU gir grønt lys til fransk budsjett – men tvilen består

Share

EU-kommisjonen godkjente tirsdag den franske regjeringens plan for å redusere budsjettunderskuddet innen 2029, men understreket skepsis til tallene som ble lagt frem av statsminister Michel Barnier.

Le Monde melder at EU-kommisjonen har gitt sin støtte til Frankrikes budsjettforslag og planen for å redusere statsgjelden, som en del av den oppdaterte Stabilitetspakten. Denne beslutningen kommer midt i en opphetet politisk debatt i Paris, hvor mange tviler på regjeringens evne til å innfri sine løfter.

Langsiktig målsetting

Ifølge planen skal Frankrikes underskudd reduseres fra 6,1 % av BNP i 2023 til 2,8 % innen 2029, og dermed oppfylle EUs krav. Samtidig forventes statsgjelden å stige fra 112,9 % til 115,8 % av BNP – langt over grensen på 60 % som er satt i EU-traktatene.

Kommisjonen kaller planen «troverdig» og aksepterer at målet om et underskudd under 3 % er utsatt fra 2027 til 2029. En diplomat fra EU uttalte:

– På papiret ser dette bra ut, men i praksis har hverken Frankrike eller land som Italia klart å holde slike forpliktelser før.

Tvil om gjennomføringen

Kritikere, inkludert eksperter fra banker og ratingbyråer, mener at planen er vanskelig å gjennomføre. Økte skatter og kutt i utgifter kan bremse den økonomiske veksten og gjøre det enda vanskeligere å nå målene. Budsjettminister Laurent Saint-Martin innrømmet nylig at underskuddet i 2025 sannsynligvis ikke vil holde seg under 5 %.

Les også: Europa i bakevje

– Vi må være realistiske. Det er ingen vits i å låse oss til 5 % hvis det betyr å sette hele budsjettet i fare, sa han til Public Sénat.

Markedene er dommerne

Selv om EU godkjenner planen, understreker kommisjonen at Frankrike trolig vil ha et underskudd på 5,3 % i 2025 og 5,4 % i 2026. Samtidig har finansmarkedene reagert med skepsis: Rentene på franske lån har steget betydelig sammenlignet med Tyskland, noe som reflekterer investorers bekymring.

– Markedene vil være de virkelige dommerne, avsluttet en EU-diplomat, og advarte om at Frankrike risikerer store bøter hvis målene ikke oppnås.

Eurokrisen 2.0? Frankrike som eurosonens nye svake ledd

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt