8. desember, 2024

EU foreslår fiskekvoter for 2025 i Atlanteren, Kattegat og Skagerrak

Share

EU-kommisjonen har nylig foreslått nye fiskekvoter for ti fiskebestander i Atlanterhavet, Kattegat og Skagerrak for 2025.

Forslaget er basert på råd fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES) og gjelder bestander som kun forvaltes av EU i disse havområdene. Dette meldte Baird Maritime.

Kommisjonen foreslår kvoter for åtte bestander i tråd med målet om maksimal bærekraftig fangst (MSY), som er den mengden fisk som kan tas ut uten å svekke bestandens framtidige produktivitet. For én bestand foreslås en bifangstkvote over MSY-nivået for å muliggjøre fortsatt blandet fiske.

Forslaget innebærer økte fangstkvoter for fem arter: breiflabb, berggylte og hestemakrell i iberiske farvann, sjøkreps i sørlige Biscayabukten og Cantabria, og vanlig tunge i Biscayabukten.

Når det gjelder hyse i Atlanterhavet, foreslår kommisjonen å beholde kvoten fra 2024 på 17 445 tonn, noe som ligger mellom MSY-verdi og MSY-området gitt av ICES.

MSY står for «maksimal bærekraftig fangst». Det betyr den største mengden fisk man kan ta ut av havet uten å skade bestandens evne til å vokse videre. ICES gir råd om MSY-verdi (et spesifikt tall) og MSY-område (et intervall) for å sikre at fisket holder seg innen bærekraftige grenser.

Les også: Liten norsk fiskebåt konfronterte russisk krigsskip under skuddøvelse

– Vi ønsker å balansere behovet for å beskytte hyse på lang sikt og samtidig gi fiskere tilgang til ressursene, sier kommisjonen.

Strenge tiltak for torsk og rødspette i Kattegat

For rødspette i Kattegat foreslår kommisjonen å holde kvoten under MSY-området, da torsk ofte fanges sammen med rødspette og sjøkreps. Nullfangstråd for torsk gjør at kvoter for sjøkreps og rødspette må forbli lave for å unngå økt bifangstpress på torsk.

For vanlig tunge i Skagerrak-Kattegat og Vestlige Østersjøen, foreslås suspensjon av direkte fiske, med en bifangstkvote på nivå med de siste års fangster. ICES anslår at denne bifangstkvoten vil stabilisere bestanden, selv om den ikke oppnår MSY-nivå.

EUs tiltak for å beskytte europeisk ål, som inkluderer et seks måneders fiskestopp og forbud mot fritidsfiske, videreføres på grunn av ålens kritiske status.

Videre konsultasjoner og råd

Forslaget vil bli oppdatert etter pågående konsultasjoner med Norge og Storbritannia og etter videre beslutninger i regionale fiskeriforvaltningsorganisasjoner. Totalt tolv bestander, inkludert ansjos og torsk, avventer fremdeles vitenskapelige råd.

EUs ministerråd vil diskutere forslaget 9. og 10. desember, og vedtakene vil tre i kraft fra 1. januar 2025.

Kina innfører fiskeriforbud rettet mot Filippinene i Sør-Kinahavet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt