23. juni, 2024

En ny militærallianse vil kunne bidra til å dempe spenningene i Asia

Share

K.E.Y-plattformen for 2024 tilbyr en løsning for å balansere makt og ambisjoner i Stillehavet.

Kina har nettopp avsluttet to dager med krigsspill rundt Taiwan, der de simulerte angrep med bombefly og øvde på å borde skip.

Øvelsene «Joint Sword – 2024» ble lansert tre dager etter at Lai Ching-te, mannen Beijing kaller en «separatist», ble tatt i ed som Taiwans president og holdt en innsettelsestale der han sa at de to sidene av Taiwansundet «ikke er underordnet hverandre».

For en måned siden var jeg i Seoul, hvor jeg var vert for den 12. utgaven av K.E.Y. Platform-konferansen, organisert av Money Today, Sør-Koreas fremste forretningspublikasjon. Som det gjør hvert år, analyserte plattformen den nåværende globale geopolitiske og økonomiske situasjonen og foreslo å etablere et sterkt alliansesystem sentrert rundt Stillehavet, utover det trilaterale samarbeidssystemet mellom Korea, USA og Japan, kalt «Pacific Pfoedus».

Akkurat som NATO ble født ut av den kalde krigen for å styrke sikkerheten mellom Nord-Amerika og Europa, kunne et robust alliansesystem som North Pacific Treaty Organisation (NPTO), slik det ble merket av eksperter på K.E.Y. Platform, dannes for å svare på nåværende sikkerhetsutfordringer som militærøvelsene, som – beskrevet av Taiwans presidentkontor – utgjorde «en åpenbar provokasjon mot den internasjonale ordenen».

Innen North Pacific Treaty Organisation kan Korea, USA og Japan ytterligere styrke det nåværende trilaterale alliansesystemet, men hovedidéen er å integrere bilaterale allianser sentrert rundt USA i et multilateralt system.

Redusere belastningen på USA

Dette multilaterale systemet vil kunne redusere belastningen på USA og hjelpe regional sikkerhet. Hvis land med ressurser og kompetente arbeidsstyrker, inkludert Korea, Japan, Filippinene og Vietnam, deltok, ville alliansen bli sterk og kunne føre til resultater i andre sektorer, som energi. Med tanke på nylige tilfeller hvor Russland har våpenisert energi og ressurser, er energi også et felt som kan oppgradere allianser både i form av sikkerhet og økonomi.

Don Q Kim, sjefredaktør i PADO Magazine og utenrikspolitisk ekspert, hevdet at Ukraina har klart å fortsette å kjempe til tross for å være objektivt svakere enn Russland takket være NATOs støtte, spesielt i våpen.

Les også: Argentina søker partnerskap med NATO for økt global innflytelse

«Hvis vi sikrer en fast posisjon i forsvarsindustrien innen North Pacific Treaty Organisation, kan vi heve vår status samtidig som vi søker økonomiske fordeler. Denne konkurranseevnen vil også gi et mer fordelaktig fotfeste for utvidelse til globale markeder, inkludert Europa og Sør-Amerika,» sa han.

Hva vil en potensiell ny allianse bety for Europa og det fremvoksende Europa spesifikt?

Vel, NATO forblir et av de sterkeste alliansesystemene. Betydningen til NATO har blitt ytterligere fremhevet av Russlands fullskala invasjon av Ukraina, men en ny allianse vil bare kunne styrke NATOs rolle fremover ettersom det er sannsynlig at begge alliansene ville samarbeide tett.

Det vil kunne bety flere forretnings- og sikkerhetsmuligheter for det fremvoksende Europa. Og hvis ledet av Sør-Korea, som holder på å bli en strategisk partner for det fremvoksende Europa, vil mulighetene kunne være enda større. En slik allianse vil også kunne danne en større koalisjon av frie og demokratiske landene i verden, som regionen er en del av.

NPTO ville definitivt sende et budskap til Kina, som en gang så på det fremvoksende Europa som en lovende region for utvidet og pragmatisk samarbeid og ble til og med omtalt som Kinas økonomiske «port til Europa».

Biden eller Trump?

Nå venter verden på 5. november—en gjentakelse mellom president Biden og tidligere president Trump.

Det er klart at de to kandidatene ikke bare skiller seg i sine partitilhørigheter, som representerer forskjellige verdier, men også i deres tilnærminger til ulike saker, inkludert NATO. For bare et par måneder siden sa Trump, som er villig til å se bort fra verdien av allianser hvis de avviker litt fra USAs interesser, at USA vil «100 prosent» forbli i NATO under hans ledelse, så lenge europeiske land «opptrer rettferdig».

Biden søker å løse mange nåværende saker gjennom allianser og diplomatiske systemer, så sjansene for at en ny allianse vil kunne dannes i løpet av hans andre periode er langt høyere.

Det er opplagt at duellen mellom de to vil forme verdens fremtid.

Denne kronikken ble først publisert i Emerging Europe. Den har blitt oversatt fra engelsk.

Russland og Kina advarer NATO mot å blande seg inn i Asia

Andrew Wrobel
Andrew Wrobel
Founding Partner, Emerging Europe.

Les mer

Siste nytt