I 2024 sto 8,5 prosent av EUs innbyggere uten mulighet til å spise et måltid med kjøtt eller fisk annenhver dag.
Ferske tall fra Eurostat viser store forskjeller mellom landene.
Store forskjeller i Europa
Andelen husholdninger som ikke hadde råd til et skikkelig måltid annenhver dag var 1 prosentpoeng lavere enn året før (9,5 prosent).
Men blant personer som allerede er definert som «fattigdomsutsatte» var situasjonen langt verre: hele 19,4 prosent hadde ikke råd til slik mat, sammenlignet med 6,4 prosent i den øvrige befolkningen.

I Slovakia var hele 39,8 prosent av de fattigdomsutsatte uten mulighet til å kjøpe kjøtt eller fisk regelmessig. Bulgaria (37,7 prosent) og Ungarn (37,3 prosent) fulgte tett etter.
I motsatt ende lå Kypros med 3,5 prosent, mens Irland og Portugal begge lå på 5,1 prosent.
Les også: Europas økonomiske stagnasjon fortsetter
Måltid som målestokk
Evnen til å ha råd til kjøtt, fisk eller et tilsvarende vegetartilbud annenhver dag er ett av kriteriene som brukes når EU beregner graden av materiell og sosial deprivasjon.
Dette inngår i den samlede indikatoren for risiko for fattigdom eller sosial ekskludering, som brukes til å følge opp målene i EUs handlingsplan for sosial inkludering.
Fattigdomsindikator
Indikatoren anses som et viktig verktøy for å måle hvor godt medlemslandene lykkes i å bekjempe fattigdom og sosial ulikhet. Den sier også noe om levekår på husholdningsnivå og hvorvidt folk har tilgang til grunnleggende behov som næringsrik mat.
– Tallene viser at gapet mellom utsatte grupper og resten av befolkningen fortsatt er betydelig, selv om det har vært en liten bedring fra året før, heter det i rapporten.