Men eksporten ligger fortsatt langt under nivåene fra i fjor, og vestlige selskaper frykter nye forsinkelser.
Kina økte eksporten av sjeldne jordmagneter nesten tredobbelt i juni etter at landet løsnet på eksportkontrollene som følge av en handelsavtale med USA. Det melder Wall Street Journal, basert på nye tall fra kinesisk tollvesen.
Men nivåene er fortsatt betydelig lavere enn før, og vestlige produsenter slår alarm.
Eksporten stiger, men ligger langt bak fjoråret
I juni eksporterte Kina 3,2 millioner kilo sjeldne jordmagneter – opp fra 1,2 millioner kilo i mai. Det er en markant økning, men fortsatt godt under snittet på 4,8 millioner kilo i fjor.
– Det er noe bedring, men fortsatt et stort gap sammenlignet med tidligere år, skriver avisen.
Sammenlignet med samme måned i fjor, var eksporten i juni 38 prosent lavere. I mai var fallet på hele 74 prosent – det største på over ti år.
USA rammes hardest
Eksporten til USA falt 52 prosent sammenlignet med juni i fjor, ned til rundt 353 000 kilo. Likevel er dette en økning fra mai, da eksporten til USA stupte med hele 93 prosent.
Les også: Slaget om kritiske mineraler tilspisser seg 🔒
Kina kontrollerer i dag rundt to tredeler av verdens produksjon av sjeldne jordmineraler og står for rundt 90 prosent av bearbeidingen. Slike magneter brukes i alt fra bilmotorer til styringssystemer for raketter.
Treg behandling og frykt for langvarige restriksjoner
I april varslet Kina krav om lisens for eksport av visse sjeldne jordmetaller, inkludert dysprosium og terbium. Etter en avtale med USA i Genève i mai, ble det meldt at Kina ville lempe på eksporten. Likevel opplever vestlige selskaper fortsatt store forsinkelser.
– Flere selskaper sier de venter i ukevis på eksportlisenser, og søknader om råvarer blir sjelden godkjent, melder avisen.
Kinesiske myndigheter har også strammet inn på kontrollen med ansatte i bransjen, og landets etterretningstjeneste anklager nå utenlandske spioner for å forsøke å stjele slike materialer.
USA satser på egen produksjon
Vestlige produsenter forsøker å tilpasse seg en virkelighet der kinesiske eksportrestriksjoner kan bli varige. Enkelte betaler for dyr flyfrakt for å unngå produksjonsstans, mens andre leter etter alternativer til de mest kontrollerte metallene.
Tidligere denne måneden inngikk det amerikanske gruveselskapet MP Materials en avtale med forsvarsdepartementet. Pentagon skal ta en eierandel på 15 prosent og investere flere milliarder kroner i selskapet.
Selskapet skal bygge en ny fabrikk innen 2028 som skal produsere sjeldne jordmagneter i et volum som overstiger dagens samlede amerikanske produksjon.
Usbekistan satser stort på utvinning av «det usynlige gullet» 🔒