15. januar, 2025

Egypt og Serbia krever fred i Ukraina

Share

Egypt og Serbia har sluttet seg til den voksende rekken av land som oppfordrer til fred i Ukraina, med klare krav om umiddelbar våpenhvile.

Egypt og Serbia legger nå press på for å få slutt på krigen i Ukraina. Under en felles pressekonferanse i Kairo 13. juli, uttalte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi og Serbias president Aleksandar Vucic at en løsning på Ukraina-krisen må komme «så snart som mulig», skriver IntelliNews.

Al-Sisi sa til journalister at samtalene mellom de to lederne fokuserte på Ukraina-krisen, og at de begge understreket behovet for å oppnå fred raskt. Egypt har stått frem som en sterk støttespiller for Russland i Afrika, og al-Sisi har samarbeidet tett med Russlands president Vladimir Putin, blant annet på St. Petersburg internasjonale økonomiske forum i 2023.

Vucic har også sterke bånd til Russland, selv om Serbia samtidig prøver å bli medlem av EU. Til tross for dette, har Serbia unngått å innføre sanksjoner mot Russland og importerer fortsatt store mengder russisk gass. Overraskende nok har Financial Times rapportert at Serbia indirekte har forsynt Ukraina med våpen verdt 800 millioner euro, til tross for Kremls kjennskap til dette.

I et intervju i juli uttalte Vucic at han ikke ser noen umiddelbar slutt på krigen i Ukraina, selv ikke med Kinas siste initiativ for en våpenhvile. Han understreket at en våpenhvile er nødvendig før forhandlinger kan begynne, men han ser ingen umiddelbar mulighet for dette.

Presset for en våpenhvile kommer samtidig som Ungarns statsminister Viktor Orban har provosert EU-ledelsen med en rekke møter. Etter at Ungarn tok over det roterende formannskapet i EU 1. juli, besøkte Orban Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv før han reiste videre til Moskva for å møte Putin. Orban har også møtt Kinas president Xi Jinping og den tidligere amerikanske presidenten, Donald Trump, som en del av det han kaller et «fredsoppdrag».

Les også: Ukrainakrigen tegner en bue av ustabilitet fra Balkan til Kaukasus

Til tross for disse innsatsene har både det nylige sveitsiske fredstoppmøtet og NATO-toppmøtet i Washington vært uproduktive. Ukraina fikk ingen konkrete løfter om NATO-medlemskap eller tillatelse til å bruke vestlige våpen mot mål inne i Russland. Lovnader om flere Patriot-missilsystemer og F-16 jagerfly har heller ikke kommet med en konkret tidslinje.

Kina og Brasil har også bedt om dialog, og Bulgaria og Tyrkia har tilbudt seg å megle i forhandlinger mellom Russland og Ukraina. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan meldte nylig at samtalene om å gjenåpne Svartehavs-korndørsinitiativet har blitt gjenopptatt, men ingen resultater har blitt oppnådd ennå.

Ukrainas president Zelenskyj har etterlyst et nytt fredstoppmøte før presidentvalget i USA i november, da det ser ut til at Trump kan bli gjenvalgt, noe som kan føre til en avslutning av amerikansk militærstøtte til Ukraina.

Serbisk parade i Bosnia vekker sinne

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt