12. juli, 2025

ECHR: Russland brøt folkeretten og sto bak nedskytingen av MH17 i 2014

Share

ECHR knytter Moskva til grove overgrep i Ukraina – og kaller voldtekter en del av krigsstrategien

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) har slått fast at Russland er ansvarlig for omfattende brudd på internasjonal humanitær rett i Ukraina – inkludert nedskytingen av passasjerflyet MH17 (Malaysia Airlines Flight 17) i 2014, og overgrep mot sivile etter invasjonen i 2022. Det melder Associated Press.

– Russiske styrker brøt folkeretten i Ukraina ved å gjennomføre angrep som drepte og såret tusenvis av sivile og spredte frykt og terror, sa domstolens president Mattias Guyomar i rettssalen i Strasbourg onsdag.

Rekonstruert frontseksjon av Malaysia Airlines Flight MH17 i Nederland, satt sammen av nederlandske havari- og etterforskningsmyndigheter. Foto: Dutch Safety Board / EPA

Dommerne konkluderte med at Russland har brukt voldtekt som en krigsstrategi for å bryte den ukrainske befolkningens moral.

– Bruken av voldtekt som våpen i krig er en ekstrem grusomhet som utgjør tortur, sa Guyomar.

Russland dømt for MH17 og overgrep mot sivile

ECHR slår fast at Russland både skjøt ned Malaysia Airlines Flight 17 og har stått bak mord, tortur, ødeleggelse av sivil infrastruktur og bortføring av ukrainske barn.

Flyet ble truffet av en russiskprodusert Buk-rakett den 17. juli 2014 mens det fløy over Øst-Ukraina, kontrollert av prorussiske separatister og paramilitære russiske styrker. Alle 298 om bord ble drept – 196 av dem nederlandske statsborgere.

Russiske paramilitære styrker poserer foran vrakdeler fra det nedskutte MH17 flyet. Foto: Vkontakte / Bellingcat / X

– Russland er ansvarlig for å ha drept sønnen min, sa Thomas Schansman, far til 18 år gamle Quinn som var om bord på flyet.

Domstolen slo fast at Russlands fornektelse og manglende etterforskning brøt med menneskerettighetene og «forverret lidelsene» for de pårørende.

Les også: Aserbajdsjan krever at Russland innrømmer å ha skutt mot passasjerfly

Kreml avviser dommen som ugyldig

Kremls talsperson Dmitrij Peskov avviste dommen på forhånd:

– Vi kommer ikke til å rette oss etter den. Vi anser den som ugyldig, sa han.

Domstolen påpeker i sin 501 sider lange kjennelse at Russlands manglende deltakelse i saken også er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Selv om Russland ble kastet ut av Europarådet etter invasjonen i 2022, kan ECHR fortsatt behandle saker knyttet til perioden før utestengelsen. Russland er juridisk forpliktet til å delta, men har valgt å ignorere prosessen.

Ukraina: – Historisk seier

Ukraina kaller dommen «historisk og uten sidestykke» og omtaler den som en «ubestridelig seier».

Spørsmålet om økonomisk erstatning blir avgjort senere. Det er imidlertid lite håp om at erstatningene faktisk vil bli utbetalt, siden Russland ikke anerkjenner domstolens autoritet.

Saken er uavhengig av den nederlandske straffesaken hvor to russere og én ukrainsk opprørssoldat (Leonid Kharchenko, en ledende figur i den russisk-støttede militsen i Donetsk) ble dømt i 2022 for drapene knyttet til nedskytingen av MH17.

Domstolen i Strasbourg behandler fortsatt flere tusen saker mot Russland, både fra den ukrainske staten og fra enkeltpersoner.

Hvorfor Donbass-krigen aldri var en «borgerkrig»

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt