27. juli, 2024

Digitalt drama: Kina mistenkes for hacking av britiske militærdata

Share

Et alvorlig cyberangrep mot Storbritannias forsvarsdepartement har satt fokus på kybersikkerhet nasjonalt. Kina mistenkes for å stå bak inngrepet som rettet seg mot sensitive data om britisk militærpersonell.

Nylige rapporter fra britiske medier indikerer at Kina mistenkes for å ha hacket et IT-system tilhørende en underleverandør av det britiske forsvarsdepartementet. Angrepet skal ha vært rettet spesifikt mot personlige opplysninger tilhørende militært personell, inkludert navn og bankdetaljer for alle tjenestegjørende militærpersonell, reservister, samt flere tusen veteraner, skriver Wion.

Sky News rapporterer at selv om det sentrale nettverket til forsvarsdepartementet ikke ble påvirket, anses den kinesiske staten for å stå bak dette. Sky News legger til at en innledende undersøkelse fra Forsvarsdepartementet ikke har funnet bevis for at informasjon faktisk ble fjernet fra det hackede systemet.

I lys av dette angrepet har statsminister Rishi Sunaks administrasjon kalt inn private sikkerhetsspesialister for å bistå i etterforskningen av hackingen. En ekstern entreprenør er også engasjert for å overvåke internett for eventuelle lekkasjer av informasjonen fra den hackede kilden.

Les også: TikTok – en trojansk hest i moderne demokratier?

Dette er ikke første gang britiske myndigheter anklager Kina for cyberangrep. Tidligere har den britiske regjeringen offentlig beskyldt Kina for to kyberkampanjer rettet mot Storbritannias valgtilsyn og parlamentarikere. Ifølge nasjonalt senter for kybersikkerhet, en del av den britiske regjeringens kommunikasjonshovedkvarter (GCHQ), er det «svært sannsynlig» at en kyberenhet tilknyttet den kinesiske staten sto bak et angrep på valgkommisjonen mellom 2021 og 2022.

Utenriksminister David Cameron har tidligere uttalt at det er «helt uakseptabelt at organisasjoner og individer tilknyttet den kinesiske staten har målrettet våre demokratiske institusjoner og politiske prosesser.»

På sin side har den kinesiske ambassaden i London kategorisk avvist anklagene og kalt dem for «helt grunnløse og ondsinnede ærekrenkelser».

Økonomi først, verdier sist? Litauisk professor om Norges kritiske veivalg i møtet med Kina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt