14. november, 2024

Den skjulte makten bak dollarens globale posisjon 🔒

Share

En analyse av det komplekse samspillet mellom geopolitikk og økonomi belyser dollarens unike posisjon som verdens ubestridte reservevaluta.

Amerikaneren Albert Marko har over 20 års erfaring som politisk konsulent og rådgiver for flere aktører innen utenrikspolitikk og politisk økonomi, både i USA og Europa. Han har rådgitt mange medlemmer av den amerikanske kongressen i utenrikskomiteen, bevilgningskomiteen, landbrukskomiteen og andre lovgivende organer på Capitol Hill, spesielt de som arbeider med internasjonale relasjoner, geopolitisk risiko og valgkampstrategier.

Han er for tiden politisk-økonomisk rådgiver for finansinstitusjoner, og hjelper dem med å navigere i de amerikanske politiske, lovgivende og finansielle prosessene. Han analyserer hva som skjer i krysningen mellom de økonomiske og politiske verdene både innenrikspolitisk i USA og internasjonalt. Marko vurderer for eksempel hvor regjeringer mest sannsynlig vil investere pengene sine, og finansselskaper bruker deretter den informasjonen til å gjøre sine egne investeringer.

Albert Marko

Marko er kjent for sin sterke tro på den amerikanske dollarens unike posisjon som verdens ledende reservevaluta og foretrukne betalingsmiddel i internasjonal handel, ofte referert til som «eurodollaren». Han forblir optimistisk med tanke på dollarens fremtid som verdens foretrukne reservevaluta, til tross for at stadig flere stiller spørsmål ved dens bærekraft. Dette skyldes blant annet økende gjeldsnivåer i USA, økt bruk av økonomiske sanksjoner i lys av krigen i Ukraina, samt den intensiverte samordnede innsatsen fra Russland og Kina for å forsøke å de-dollarisere verdensøkonomien.

Men hvorfor? I dette dyptgående intervjuet med Geopolitika oppsummerer Marko sine argumenter.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Er dollarens storhetstid ved veis ende? 🔒

Les mer

Siste nytt