Den danske statsministeren Mette Frederiksen understreker at det er grønlenderne, ikke USA, som avgjør Grønlands fremtid.
Grønland er ikke til salgs, gjentok Frederiksen tirsdag, som svar på tidligere uttalelser fra USAs tidligere president Donald Trump om å kjøpe den arktiske øya. Dette melder flere medier, blant annet Politico.
Frederiksen understreket at Grønlands statsminister, Múte Egede, har vært tydelig:
– Egede har sagt at det er stor støtte blant befolkningen for at Grønland verken er til salgs nå eller i fremtiden.
Uttalelsen kom etter at Donald Trump Jr. tirsdag landet på Grønland, ledsaget av den konservative aktivisten Charlie Kirk og tidligere stabssjef Sergio Gor. Gruppen ble omtalt som representanter for Donald Trump Sr., som fortsatt promoterer ideen om at USA bør overta Grønland.
På sin plattform Truth Social skrev Trump Sr.:
– Don Jr. og mine representanter har landet på Grønland. Mottakelsen har vært fantastisk. De, og den frie verden, trenger sikkerhet, styrke og FRED! Denne avtalen må gjennomføres. MAGA.
Grønlands fremtid avgjøres i Nuuk
Dette er ikke første gang Frederiksen avviser ideen om et salg. Allerede i 2019 kalte hun Trumps forslag for «absurd». Tirsdag gjentok hun sitt synspunkt:
– Grønland tilhører grønlenderne.
Les også: EU-Grønland prosjekt skal sikre trygg tilgang på kritiske råmaterialer
Frederiksen understreket også betydningen av at Grønlands fremtidige beslutninger tas av øyas egen befolkning:
– Jeg merker en sterk vilje blant mange grønlendere til å bevege seg mot selvstendighet, sa hun og la til:
– Det er en legitim ambisjon, og derfor er det viktig at Grønlands fremtid formes i Nuuk.
Norske røtter på Grønland
Grønland har en lang og sammensatt historie, og øya var opprinnelig en del av norsk historie. På slutten av 900-tallet bosatte norske vikinger seg på Grønland under ledelse av Eirik Raude. Disse bosetningene markerte starten på flere århundrer med norsk tilstedeværelse på øya.
Grønland var formelt underlagt den norske kronen fra 1261 og fortsatte som norsk territorium til 1814, da Norge måtte avstå øya til Danmark i unionens oppløsning. Denne historiske arven bidrar til dagens sterke bånd mellom Grønland og de nordiske landene.
Grønland, som var en dansk koloni fram til 1979, har siden hatt selvstyre, men Danmark kontrollerer fortsatt øyas utenriks- og forsvarspolitikk. Øya, som har rundt 60 000 innbyggere, er strategisk viktig på grunn av sine rike naturressurser og sin beliggenhet i Arktis. Den har blitt et ettertraktet område i stormaktenes kamp om innflytelse i nordområdene.
Under en avtale fra 2009 kan Grønland erklære full uavhengighet etter en vellykket folkeavstemning. Ifølge statsminister Egede kan en slik folkeavstemning bli holdt samtidig med det kommende parlamentsvalget i april.