19. april, 2025

Colombia avblåser våpenhvile med gerilja

Share

Den colombianske regjeringen har besluttet å suspendere våpenhvilen med en av fraksjonene til den tidligere geriljabevegelsen FARC. 

Dette opplyste myndighetene torsdag, ifølge Reuters. Samtidig understrekes det at beslutningen ikke betyr at fredssamtalene er avsluttet.

Våpenhvilen med gruppen FARC-EP, som har rundt 1500 medlemmer, løp ut tidligere denne uken. En forlengelse var ventet, men partene klarte ikke å komme til enighet i tide.

– Både regjeringen og FARC-EP har nå 72 timer på seg til å trekke seg tilbake til avtalte områder og iverksette egne sikkerhetstiltak, sier regjeringen.

Del av Petro-regjeringens fredsplan

FARC-EP er en utbrytergruppe fra den tidligere FARC-geriljaen, som inngikk en fredsavtale med staten i 2016. Samtalene med FARC-EP inngår i president Gustavo Petros bredere plan for å avslutte den over 60 år lange væpnede konflikten i landet, en konflikt som har krevd mer enn 450 000 liv.

Les også: Russland arresterte colombianer i Kursk – skjerper jakten på leiesoldater

Petro har gjort fredsarbeid til en hovedsak siden han tiltrådte i 2022, men har møtt store utfordringer og liten framgang.

Ingen umiddelbar reaksjon

FARC-EPs leder, Alexander Diaz Mendoza – bedre kjent under dekknavnet Calarca Córdoba – har foreløpig ikke kommentert bruddet på våpenhvilen.

Sikkerhetsanalytikere mener fredsprosessen nå henger i en tynn tråd.

– Dette svekker tilliten og gjør det vanskeligere å opprettholde en fungerende forhandlingsramme, sier en kilde nær forhandlingene.

Flere fraksjoner og væpnede grupper

En annen gruppe tidligere FARC-krigere har valgt å ikke delta i fredsprosessen og er fortsatt aktive med væpnede operasjoner. Myndighetene har svart med militære angrep mot disse, særlig i fjellområder og jungel.

Colombianske leiesoldater i Sudan rekruttert av Emiratene for å kjempe mot regjeringsstyrker

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt