Chiles president Gabriel Boric Font ble fredag den første latinamerikanske lederen og den tredje i verden til å besøke Sydpolen.
Dette markerer et viktig skritt i Chiles satsing på Antarktis og landets rolle som en «inngangsport til Antarktis» melder MercoPress.
Et historisk besøk
– Dette er en diplomatisk, vitenskapelig, miljømessig og aeronautisk milepæl, sa Boric under besøket. Han understreket at reisen, kalt Operasjon Polarstjerne III, styrker Chiles posisjon som en ledende aktør i regionen.
Presidenten fløy fra Santiago til Punta Arenas torsdag før han satte kursen mot Sydpolen. Opprinnelig var turen planlagt i fjor, men ble utsatt på grunn av dårlig vær. Med seg hadde Boric forskere, militærpersonell og medlemmer av regjeringen.
– Den chilenske statens innsats og samarbeid med internasjonale institusjoner viser hvor viktig det er å opprettholde Antarktis som et kontinent for fred og vitenskap, la han til.
Fremmer vitenskap og miljø
Operasjonen hadde også som mål å utvide miljøovervåkning og forurensninger i regionen. Boric besøkte Amundsen-Scott Sydpolstasjonen, verdens sørligste helårige forskningsstasjon, som drives av USAs National Science Foundation.
Les også: Chile beklager helikopterflyvning inn i argentinsk luftrom
Stasjonen, oppkalt etter den norske oppdageren Roald Amundsen, er kjent for sitt banebrytende forskningsarbeid.
– Det er en kilde til stolthet å se hva som blir gjort her, og vi skal bruke denne kunnskapen til å forbedre driften av våre egne baser i Antarktis, sa presidenten.
Internasjonale ambisjoner
Boric fremhevet også Chiles multinasjonale tilnærming og forpliktelse til internasjonale avtaler.
– I en tid preget av respektløshet for traktater og samarbeid, viser vi at vi står fast ved vår tro på vitenskap og fred, sa han.
Besøket er en del av regjeringens arbeid for å styrke vitenskapelig forskning, miljøvern og økonomisk vekst i Antarktis. I tillegg kunngjorde Boric at isbryteren «Almirante Óscar Viel» nå tas i bruk for å utvide Chiles aktiviteter i regionen.
Med dette historiske besøket bekrefter Chile sin rolle som en sentral aktør i Antarktis, både vitenskapelig og diplomatisk.
Astrobiologisk forskning i isens rike: Dale Andersens oppdrag i Antarktis