Canada har uttrykt ønske om å bistå Indonesia med utviklingen av kjernekraft, og slutter seg dermed til rekken av internasjonale partnere som vurderes i landets satsing på lavkarbon energi.
Den canadiske utviklingsministeren Ahmed Hussen er for tiden på besøk i Indonesia, skriver Jakarta Globe. Under en pressekonferanse i forbindelse med reisen uttalte han at Ottawa er klar over Indonesias ambisjoner om å inkludere kjernekraft i energimiksen, og at Canada vil bidra med å utforme det nødvendige regulatoriske rammeverket.
– Canada utforsker hvordan kjernekraft kan brukes i Indonesia. Man må etablere regulatoriske vilkår for å bygge et kjernekraftøkosystem, sa Hussen.
Han la til at statsminister Justin Trudeau tidligere har presentert ideen om kjernekraftsamarbeid for ASEAN, der Indonesia er medlem.
– Trudeau snakket ikke bare om den spesifikke kjernefysiske ekspertisen, men også om det bredere regulatoriske rammeverket som må være på plass for å etablere en kjernekraftindustri, sa Hussen.
Flere aktører viser interesse
Indonesia har allerede tre forskningsreaktorer, lokalisert i Yogyakarta, Serpong og Bandung på Java. Landets nasjonale energiråd har identifisert 29 potensielle steder for kjernekraftverk, hvorav mange befinner seg i Vest-Kalimantan.
Canada, hvor kjernekraft står for 15 prosent av landets elektrisitetsproduksjon, har 22 reaktorer fordelt på fem anlegg i tre provinser. Landet er ikke alene om å vise interesse for Indonesias planer.
Les også: Ahok: Den blasfemidømte kristne kinesisk-indonesiske eksguvernøren 🔒
Den amerikanske handels- og utviklingsetaten (USTDA) har allerede bevilget 2,3 millioner dollar til PLN Indonesia Power for å gjennomføre en mulighetsstudie for en småskala reaktor i Vest-Kalimantan, basert på teknologi fra det Oregon-baserte selskapet NuScale.
Indonesia har også nylig inngått en kjernekraftavtale med Tyrkia, til tross for at Tyrkias første reaktor ennå ikke er i drift. Tyrkia planlegger å starte prøveproduksjon i år, og et nylig besøk av president Recep Tayyip Erdogan til Indonesia resulterte i en samarbeidsavtale om energi, inkludert kjernekraft og vannkraft.
Også Frankrike har meldt sin interesse. Landets ambassadør i Indonesia, Fabien Penone, har bekreftet at Frankrike, hvor kjernekraft dekker opptil 70 prosent av elektrisitetsbehovet, ser potensial i et samarbeid. Russland, som har verdens første flytende kjernekraftverk, er også en mulig partner.
I tillegg har seniorminister Airlangga Hartarto nylig forsøkt å overtale toppledelsen i Emiratenes fornybarselskap Masdar til å investere i Indonesias kjernekraftsektor.
Indonesia har som mål å starte kommersiell drift av sitt første kjernekraftverk på 250 megawatt innen 2032.
Indonesias nye president: Generalen med en mørk fortid og autoritære trekk 🔒