8. desember, 2024

Butikkansatte i Japan knelte i unnskyldning til kineser

Share

En kinesisk kvinne opplevde det som en ydmykende situasjon i en Fendi-butikk i Japan, som utløste en offentlig debatt på sosiale medier.

En kinesisk kvinne som handlet på en Fendi-butikk i Japan, ble så opprørt over det hun oppfattet som uhøflig behandling fra de ansatte at fire av dem knelte for å be om unnskyldning, skriver The Star

Til tross for at noen har kritisert kvinnen for å ha vært for streng, har hun fått stor støtte på kinesiske sosiale medier.

Hendelsen ble kjent gjennom innlegg fra en Xiaohongshu-blogger kjent som Annie Datouzai, som hevder å være moteekspert med utdanning fra Columbia University og University of Toronto.

Bloggeren har 8 200 følgere og bor for tiden i New York. 

Mens hun var på reise i Japan, besøkte hun en Fendi-butikk i Tokyo for å kjøpe et ullsjal. Etter å ha prøvd det på, bestemte hun seg for å kjøpe det og ba om et nytt fra butikkens lager.

Men en senior salgsrepresentant kom bort til henne, tok sjalet av skuldrene hennes uten å spørre om lov, og ga det deretter til sine kunder, et kinesisk par.

– Jeg ble helt sjokkert. Hvorfor skulle en mannlig salgsrepresentant ta sjalet av kroppen min uten noen forklaring? skrev hun i sitt innlegg.

Klageprosessen ble komplisert

Da hun prøvde å klage, ble prosessen vanskelig og forsinket på grunn av de ansattes dårlige engelskkunnskaper. 

Underveis i klageprosessen følte hun seg også ignorert, særlig da hun så at salgsrepresentanten fullførte salget av sjalet til det kinesiske paret. 

Til slutt tok butikksjefen, Kaneko, henne med til andre etasje, hvor sjefen, to ansatte og en tolk knelte på rekke for å be om unnskyldning.

Selv om gesten virket oppriktig, rettferdiggjorde butikksjefen at sjalet ble gitt til en annen kunde etter å ha konsultert med den ansatte som egentlig skulle assistere henne.

Butikksjefen hevdet også at det ikke fantes overvåkingskameraer som kunne bekrefte hendelsen, men kvinnen avkreftet senere dette ved å bekrefte med en annen Fendi-butikk i Japan.

Senere klarte hun å levere en klage til Fendis hovedkontor og mottok deretter en offisiell e-post med en unnskyldning fra butikkens leder, Koshimizu.

– Vi beklager på det sterkeste for handlingene til salgsrepresentanten som tok sjalet fra deg mens du fortsatt prøvde det på. Vi skulle ha sikret oss din tillatelse før vi viste varen til en annen kunde.

– I tillegg ga vi deg ikke et klart og profesjonelt svar da du spurte om overvåkingsopptak og kontaktinformasjon for kundeservice, sa Koshimizu.

Delte reaksjoner på sosiale medier

Hendelsen fikk stor oppmerksomhet etter at den ble omtalt i media. 

På sosiale medier har noen kritisert kvinnen for å være «for streng» og å «lage storm i et vannglass».

En kommentar lød: «Egentlig var de ansatte allerede på vei til å hente et nytt sjal til deg. Hvorfor klager du fortsatt? De har rett til å selge til andre kunder med mindre du planlegger å kjøpe to! Å få dem til å knele er for mye. Hvem tror du at du er?»

Den 22. oktober svarte kvinnen med et nytt innlegg, hvor hun understreket at hun ikke hadde bedt de ansatte om å knele, og at oppførselen hennes i butikken var rimelig og rolig.

Les også: Japansk krigsskip i Taiwanstredet forverrer forholdet til Kina

Hun sa også at hensikten hennes aldri var å fremme følelser av «japansk diskriminering mot kinesere», og la til at sjalet faktisk ble solgt til et annet kinesisk par, ikke japanske kunder.

– Jeg er fornøyd med hvordan butikksjefen håndterte situasjonen, sa hun og la til:

– Klagen min var ment for å forbedre de ansattes opplæring og butikkens krisehåndtering. Mange spurte hva jeg ønsket å oppnå. Målet var ganske enkelt å forbedre handleopplevelsen for fremtidige kunder.

I 2023 brukte kinesiske turister anslagsvis 286 milliarder yen (1,9 milliarder USD) på shopping i Japan, ifølge Statista.

Mange kinesiske nettbrukere så på stemmen hennes som viktig, med potensial til å forbedre behandlingen av kinesiske reisende i Japan.

– Din historie har fått stor medieoppmerksomhet, hvor folk kritiserer deg og andre kinesere. Det er veldig merkelig. Hvorfor ender en kineser som blir dårlig behandlet i utlandet opp med å bli kritisert av sine egne?, spurte en person.

– Hvorfor sier folk at du var for streng? I virkeligheten, fordi du sto på kravet ditt og insisterte på klagen, tok butikken affære. Nå vil enhver annen kinesisk kunde som besøker den butikken sannsynligvis bli behandlet med respekt. Hadde du gitt opp, kunne neste dårlig behandlede kunde vært en av oss, sa en annen person. 

Øst-Kinahavet: Kinesisk kystvakt jaget japansk fiskebåt

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt