Den nye rapporten bygger videre på funn presentert i september for Menneskerettighetsrådet i Genève.
Den dokumenterer et mønster av økte brudd på menneskerettighetene begått av venezuelanske sikkerhetsstyrker, regjeringsembetsmenn og pro-regjerings væpnede sivile grupper, kjent som «colectivos», etter Venezuelas omstridte presidentvalg i juli 2024. Dette rapporterte UN News.
Oppdragets funn avslører en koordinert innsats for å målrette oppfattede politiske motstandere. Misbruk «ble begått som en del av en koordinert plan for å tie, skremme og knuse opposisjonen mot president Maduro sin regjering», rapporterte etterforskerne.
Menneskerettighetsrådet fant at de som var fengslet, inkludert barn og personer med funksjonshemminger, ble truet, i noen tilfeller med tortur, for å få dem til å inkriminere seg selv for alvorlige forbrytelser, som terrorisme. Mange ble nektet tilgang til juridisk representasjon, noe som gjorde dem sårbare for strenge straffer og langvarig fengsling.
Spesielt alvorlig er antallet fengslede mindreårige, som sto overfor de samme truslene som voksne, med rapporten som bemerker at de «ikke hadde nytte av de rettslige garantiene som gis dem av den organiske loven for beskyttelse av barn og ungdom og av internasjonale normer og standarder.»
Les også: Venezuela: 225 månedslønner for en iPhone
Oppdragets rapport bekrefter at noen av de dokumenterte menneskerettighetsbruddene i denne perioden kvalifiserer som forbrytelser mot menneskeheten, inkludert forfølgelser på politiske grunner.
Minst 25 personer ble drept, hundrevis ble skadet, og tusenvis er fortsatt fengslet for å ha utøvd sin grunnleggende rett til ytringsfrihet, avslører rapporten.
Oppdraget konkluderer med å kreve umiddelbar løslatelse av alle personer som er vilkårlig fengslet og oppfordrer den venezuelanske regjeringen til å respektere den fysiske og psykologiske integriteten til de fengslede. Internasjonal oppmerksomhet for å beskytte barn i disse omstendighetene understrekes også.
Den uavhengige internasjonale granskningskommisjonen vil fortsette å undersøke situasjonen etter forespørsel fra Menneskerettighetsrådet i en nylig beslutning om å forlenge mandatet deres med ytterligere to år.
Oppdraget ble opprettet av rådet i september 2019 for å vurdere påståtte menneskerettighetsbrudd begått i Venezuela siden 2014. Det består av tre eksperter som ikke er FN-ansatte, mottar ingen betaling for sitt arbeid og representerer ingen regjering eller organisasjon.
Fordømmelser etter kontroversielle valgresultater i Venezuela