22. januar, 2025

BRICS+ styrker samarbeid innen kjernekraft

Share

BRICS+ landene styrker nå samarbeidet innen atomenergi gjennom en ny plattform som skal fremme utvikling av atomteknologi.

Medlemmene i BRICS+, inkludert land som Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika, Iran, Egypt, Etiopia og De forente arabiske emirater (UAE), planlegger å intensivere sitt samarbeid innen atomenergi. Dette meldte Energy news.

Dette initiativet er en del av den stadig voksende organisasjonen, som nå ofte omtales som BRICS+. Over 20 andre land har uttrykt interesse for å bli med, og BRICS+ anses som en motvekt til G7-gruppen av industrialiserte nasjoner.

Det er Russland som leder BRICS+ i år, i forkant av toppmøtet ble arrangementet BRICS+ Business Forum avholdt, der samarbeid om bruk av atomteknologi stod sentralt. Dette ble diskutert under et møte ved Atom-museet i Moskva.

Generaldirektør for Rosatom, Alexey Likhachev, uttalte at de fleste BRICS-land allerede har pågående prosjekter innen atomenergi.

– Mange BRICS-land er teknologiske drivkrefter på det internasjonale atommarkedet. Felles erfaringer kan og bør deles både innen BRICS-området og på globalt nivå, sa Likhachev.

Han forklarte videre at de ønsker å samle krefter gjennom BRICS Atomenergi-plattformen, som skal være en frivillig allianse av selskaper og organisasjoner som støtter utviklingen av atomteknologi.

Støtte til atomenergi som ren energi BRICS-landene har i dag en samlet kapasitet på 390 gigawatt elektrisk (GWe) fra operative atomkraftverk, med ytterligere 66 megawatt elektrisk (MWe) under bygging. Et av målene med plattformen er å hjelpe selskaper med å overbevise sine regjeringer om at atomkraft kan betraktes som en ren energikilde.

Les også: Illusjonistene: Løgner om økologi 🔒

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass har arbeidet med å formalisere Atomenergi-plattformen begynt. Plattformen skal fremme beste praksis for bruk av atomteknologi til fredelige formål, både for energiproduksjon og ikke-energirelaterte bruksområder.

Brasil ser store muligheter

Orpet Peixoto, nestleder i den brasilianske foreningen for atomindustriens utvikling, uttrykte sin tilfredshet med utviklingen av plattformen.

– Jeg er veldig glad for fremgangen. Vi er ett av få land med alle elementene i atomdrivstoffsyklusen, men vi trenger støtte og finansiering, og det kan vi få gjennom BRICS-samarbeidet, sa Peixoto.

BRICS som drivkraft for global vekst

Russlands president, Vladimir Putin, understreket under BRICS+ Business Forum at BRICS-landene nå har en større andel av verdens BNP enn G7-landene.

– Med utvikling av kommunikasjonskanaler, teknologiske standarder, utdanningssystemer og finansielle mekanismer, vil BRICS-landenes økonomiske vekst i fremtiden i økende grad være uavhengig av ekstern påvirkning, sa Putin.

Muligheter og utfordringer

Selv om BRICS+ Atomenergi-plattformen byr på store muligheter, som finansiering og teknologiutvikling, finnes det også utfordringer. Politisk uenighet, ulike nasjonale regler og bekymringer rundt atomsikkerhet kan skape hindringer. Likevel er det stor tro på at samarbeid kan bidra til raskere og mer effektiv utvikling av atomenergi som et alternativ til fossile brensler.

I det lange løp kan denne plattformen bidra til å redusere karbonutslipp og være en viktig brikke i det globale skiftet mot bærekraftig energibruk.

Kasakhstans BRICS-nei: En geopolitisk risikosport 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt