15. september, 2024

Beijing utnytter valgsesongen til å vise muskler i Asia

Share

Kinas aggressive utenrikspolitikk blir stadig mer tydelig ettersom landet øker presset på sine naboland under viktige valgperioder i USA og Japan.

En taiwansk representant for nasjonal sikkerhet har uttalt at Kina muligens vil trappe opp sine «gråsoneaktiviteter» med mål om politiske og strategiske gjennombrudd i Indo-Stillehavsregionen. Dette sammenfaller med det amerikanske presidentvalget i november og valget av Japans neste statsminister den 27. september, skriver Taipei Times.

Denne økte aktiviteten kan inkludere nye tvangstiltak mot Taiwan, Japan og Filippinene. Kinas strategi synes å fokusere på juridisk og gråsonekrigføring for å maksimere press uten å utløse militær konflikt. Landets provoserende handlinger er en del av en langsiktig strategi for å bryte gjennom den første øykjeden, som strekker seg fra nordøstlige Japan til Indonesia, og inkluderer Taiwan og Filippinene.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 

Det er en økende global konkurranse mellom USA og Kina, en situasjon som ikke antas å påvirkes av lederskiftene i Washington eller Tokyo. Vestlige økonomiske sanksjoner og teknologiske restriksjoner begynner å tære på den kinesiske økonomien, noe som krever at Beijing må søke å forbedre sin diplomatiske og geopolitiske stilling. Dette omfatter en todelt strategi hvor Kina opptrer som mekler i internasjonale konflikter samtidig som de intensiverer trakassering av nabolandene.

President Xi Jinping ser ut til å bruke en mer offensiv utenrikspolitikk for å motvirke inntrykket av at Kina er svekket. Dette inkluderer økte militære aktiviteter rundt Taiwan, med hyppigere, mer omfattende operasjoner som involverer et økende antall militære plattformer. Folkets frigjøringshærs operasjoner reflekterer Beijings ambisjoner om å utvide sin innflytelse utover den første øykjeden og konkurrere med Vesten.

I tillegg ble det nylig rapportert at en amerikansk nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, besøkte Beijing. Dette besøket, som ikke var rutinemessig, fulgte tett på en kinesisk inntrenging i japansk luftrom og sjøområder, noe som understreker alvoret i Kinas nylige handlinger nær Taiwan og Filippinene. Sullivans besøk kan ha gitt Beijing en klar forståelse av Washingtons grenser.

Det er også indikasjoner på interne spenninger innen det kinesiske militæret, med Xi som opplever økt frykt for illojalitet blant de væpnede styrkene, noe som svekker hans autoritet gradvis.

Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt