28. juni, 2024

Avansert dronesvermteknologi fra Litauen testet på slagmarken i Ukraina

Share

For investorer har avskrekking og forsvar blitt et tema for året, demonstrert av en større ny investering i et litauisk forsvarsteknologiselskap.

24. mai kunngjorde Unmanned Defence Systems (UDS), et litauisk selskap for forsvar og dobbeltbruksteknologi, at de hadde sikret 3,2 millioner euro i finansiering fra en gruppe private investorer, ledet av risikokapital (Venture Capital)-fondet Coinvest Capital.

– Vi har ikke lenger luksusen til å stå stille når teknologiutviklingen for tiden er så rask og dynamisk. Vi må holde tritt med de nyeste militære trendene og være i stand til å integrere dem effektivt i vårt forsvarssystem, sier Laurynas Kasčiūnas, Litauens forsvarsminister.

UDS er et selskap som tilbyr løsninger innen avansert svermteknologi, med fokus på KI-basert integrasjon av svermdroner med moderne slagmarkshåndteringssystemer (BMS). UDS har også designet sin egen flåte av ubemannede luftfartøyer (UAV), som spenner fra rekognoseringsdroner til kamikazedroner og førstepersonsvisning (FPV)-droner. Firmaet sier at deres blanding av egen ekspertise, og fusjonen av avansert intern AI, robotikk, og romteknologi plasserer dem godt foran sine konkurrenter.

Selskapet har allerede vunnet flere forsvarsanskaffelseskontrakter og leverer sine løsninger til de litauiske og ukrainske væpnede styrkene, andre EU-medlemmer og NATO-allierte. Investeringene vil bli rettet mot å fortsette utviklingen av egenprodusert svermteknologi, fremme fremskritt innen dronens autonomi og samkoordinasjon mellom dronene, samt styrke NATOs militære kapasitet for å tilpasse den til kravene til krigføring i det 21. århundre.

En indre drivkraft for å hjelpe Ukraina

Dronesvermer med avanserte sensorer og banebrytende KI-drevne databehandlingskapasiteter kan revolusjonere situasjonsbevissthet, gi militære kommandører enestående sanntidsetterretning, iboende tilpasningsevne og allsidighet, som raskt kan svare på endrede forhold på slagmarken.

– Vi har ambisjonen om å bevise for verden at Litauen er like flinke til å utvikle høyteknologiske militære UAV-er som vi er innen romfarts- eller laserteknologi, sier Vytenis Buzas, en av skaperne av den første litauiske satellitten, samt en investor i UDS som nå er satt til å bli den neste styreformannen i firmaet.

Les også: India går til anskaffelse av hjemmeproduserte kamikazedroner

– Jeg har tillit til ingeniørtalentet i teamet vårt, som er forent av en brennende indre drivkraft for å hjelpe ukrainerne med å vinne denne brutale krigen, la han til.

Ernestas Kalabuckas, påtroppende teknologidirektør i UDS, forklarer at krigen i Ukraina har vist det transformative potensialet til UAV-er, selv de som ennå ikke fungerer i svermer:

– De spiller sentrale roller i etterretningsinnsamling, overvåkning og presisjonsangrep. Vi er takknemlige overfor våre militære partnere i Ukraina for å kjøre hyppige tester i den faktiske krigssonen, som muliggjør smidige og raske teknologioppgraderinger som respons på de stadig skiftende forholdene på slagmarken, sier han.

Fremtidens krigføringsrom

For investorer har avskrekking og forsvar blitt årets tema i Europa, ifølge Viktorija Trimbel, administrerende direktør i risikokapital-investeringsfirmaet Coinvest Capital:

– Vi var imponert over ingeniørtalentet og forretningsdyktigheten til UDS-teamet, produktutvalget som allerede er bevist i Ukraina samt deres strategisk gjennomtenkte veikart, sier hun og legger til:

– Som et selvstendig oppstartsfond, det første og største i Baltikum, fullt autorisert til å investere i forsvar, har vi tålmodig kapital og en misjon som perfekt stemmer overens med spesifikasjonene for forsvar og dobbeltbruksinnovasjonsbehov og beslutningssykluser.

Ifølge Jonas Oehman, grunnleggeren av Blue/Yellow, en NGO som har støttet Ukrainas militære styrker siden 2014, må Litauen ikke bare engasjere seg i utviklingen og ekspansjonen av dronekrigføring, men også opprette en solid nasjonal industriell produksjonsbase – ikke bare for å hjelpe naboland, men også for å utvikle et egnet konsept for dronekrigføring for seg selv.

– I denne sammenhengen er de nåværende kjøpene og investeringene et viktig skritt fremover. Vi beveger oss allerede inn i fremtidens krigføringsrom, sier han.

Dette innlegget ble først publisert i Emerging Europe. Det har blitt oversatt fra engelsk.

Dronenes tidsalder: Ny æra i krigføringens fremtid og forsvarsteknologiens etterslep

Emerging Europe
Emerging Europehttps://emerging-europe.com/
I hjertet av de betydningsfulle endringene og utviklingene som finner sted på det europeiske kontinentets mest dynamiske region.

Les mer

Siste nytt