22. januar, 2025

Australia fordømmer Kinas aggressive manøvrer mot helikopter i FN-operasjon

Share

Den diplomatiske spenningen øker etter at et australsk helikopter ble møtt med aggressive manøvrer fra et kinesisk jagerfly under en FN-operasjon.

Spenningsnivået mellom Australia og Kina har steget etter en hendelse over Gulehavet, der et kinesisk jagerfly avfyrte bluss nær et australsk marinehelikopter. Hendelsen, som skjedde i internasjonalt farvann, har vakt sterke reaksjoner fra australske myndigheter, skriver Wion.

Ifølge det australske forsvarsdepartementet, oppstod hendelsen lørdag da et kinesisk jagerfly av typen J-10 slapp bluss flere hundre meter foran og over MH60R Seahawk-helikopteret. Helikopteret deltok i FN-sanksjonerte operasjoner mot Nord-Korea da det ble advart av det kinesiske jagerflyet.

Australias statsminister Anthony Albanese kritiserte Kinas handlinger som «fullstendig uakseptable» og uttalte på Australias Nine Network at Australia hadde gjort det klart for Kina at oppførselen var uprofesjonell.

– Vi har kommunisert vår bekymring gjennom diplomatiske og militære kanaler, men Beijing har ennå ikke svart, sa Albanese.

Les også: Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker

Forsvarsminister Richard Marles kommenterte at helikopterpiloten måtte foreta unnamanøvrer for å unngå å bli truffet av blussene, som befant seg 300 meter foran og 60 meter over helikopteret.

– Konsekvensene av å bli truffet av blussene kunne vært alvorlige, påpekte Marles, selv om det ikke ble rapportert om skader eller skade på materiell.

Dette markerer den andre lignende hendelsen på seks måneder. I november rapporterte Canberra at dykkere fra den australske marinen ble skadet av en kinesisk destroyer som bevisst skadet dem med sonarpulser i japanske farvann, noe Beijings utenriksdepartement har benektet.

Med et planlagt besøk fra Kinas statsminister Li Qiang til Australia neste måned, understreket Albanese at Australia vil gjøre sin posisjon klar i de kommende diskusjonene.

TikTok – en trojansk hest i moderne demokratier? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt