29. mai, 2025

Atomkraft får nytt liv i Europa – flere land gjør helomvending

Share

Belgia fjerner forbudet mot ny atomkraft, og en rekke EU-land vurderer samme vei for å sikre energitilgang og kutte utslipp

Et økende antall europeiske land gjør helomvending i atomkraftpolitikken, skriver Euronews. Belgia er blant dem som nå vurderer atomkraft som en løsning på energikrisen og klimamålene.

Tidligere i mai vedtok det belgiske parlamentet å fjerne en lov fra 2003 som krevde gradvis utfasing av atomkraft. Det åpner for bygging av nye kraftverk i fremtiden.

– Atomkraft gir oss lave utslipp, forutsigbar pris og trygg forsyning. Den oppfyller alle våre tre hovedmål, sa energiminister Mathieu Bihet etter avstemningen.

Reaksjon på krig og usikkerhet

Beslutningen kommer etter at Russland invaderte Ukraina, noe som kastet Europas energisystem ut i usikkerhet. Belgia utsatte allerede i 2022 sin planlagte nedstenging av syv reaktorer fra 2025 til 2035.

Professor i energigeopolitikk Adel El Gammal sier endringen er en naturlig respons.

– Det handler om å bli mindre avhengig av gass i en tid med store geopolitiske spenninger. Atomkraft er ett av verktøyene vi har, sa han til Euronews.

Les også: Danmark åpner for atomkraft etter 40 års forbud

Flere land snur

Belgia er ikke alene. Tyskland, som stengte sine siste tre reaktorer i 2023, har åpnet for en ny vurdering. Statsminister Friedrich Merz har tidligere sagt at gjenåpning neppe er mulig, men regjeringen vil ikke lenger blokkere at atomkraft sidestilles med fornybar energi i EU-lovgivning.

Italia har også satt seg som mål å ta i bruk atomkraft innen 2030. Polen planlegger å åpne sitt første kraftverk i 2033. Danmark vurderer å oppheve sitt 40 år gamle forbud, og Sverige har nylig vedtatt støtte til en ny generasjon reaktorer.

Langsiktig satsing

El Gammal peker på to mulige veier videre: enten forlenge levetiden på gamle reaktorer eller bygge nye. Han advarer om at nybygg tar lang tid og koster mye – rundt ti år fra start til drift.

– Fornybar energi kommer raskere på banen, men det betyr ikke at atomkraft og sol- eller vindkraft må konkurrere. De kan utfylle hverandre, sa han.

For å redusere kostnader foreslår Bihet å satse på felles prosjekter mellom land, slik at investeringene blir mer forutsigbare.

– Det gir trygghet for næringslivet og stabiliserer energimarkedet, sa han.

Kjernekraft på fremmarsj: Tsjekkia går for Rolls Royce

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt