15. februar, 2025

Armenias parlament vedtok å starte prosessen med EU-medlemskap

Share

Armenias parlament har vedtatt et lovforslag i første lesning som oppfordrer myndighetene til å starte prosessen med EU-medlemskap.

Armenias parlament vedtok onsdag et lovforslag som tar sikte på å starte prosessen med å bli med i EU. Forslaget kommer i en tid med økende spenninger mellom Armenia og Russland, men veien til EU er fortsatt lang, melder ArmenPress.

Lovforslaget ble vedtatt med 63 stemmer for og 7 mot. Opposisjonsblokken Hayastan valgte å ikke delta i avstemningen, mens Pativ Unem stemte imot. Lederen for regjeringspartiet Civil Contract, Hayk Konjoryan, hadde tidligere uttalt at hans parti ville støtte forslaget.

Initiativet kom opprinnelig fra flere sivilsamfunnsorganisasjoner som samlet inn nok underskrifter til å fremme forslaget som et lovforslag. Det ble senere godkjent av regjeringen før det ble behandlet i parlamentet.

Ønsker EU-medlemskap, men veien er lang

Statsminister Nikol Pasjinian uttalte i januar at regjeringen ønsker EU-medlemskap, men understreket at en slik beslutning kun kan tas gjennom en folkeavstemning.

Parlamentets talsperson, Alen Simonyan, bekreftet avstemningen i en melding på X:

Les også: Armenia (og andre små nasjoner) må ikke tvinges til å velge mellom Vesten og Russland 🔒

– Parlamentet i Armenia har godkjent i første lesning et lovutkast for å starte landets tiltredelsesprosess til EU.

Selv om lovforslaget er et viktig signal om Armenias tilnærming til EU, er veien til medlemskap lang. EU-prosessen kan ta flere tiår og innebærer omfattende vurderinger av et lands demokratiske institusjoner, rettsvesen og grunnleggende rettigheter. Montenegro, som startet sin prosess for over et tiår siden, har fortsatt 30 kapitler igjen å forhandle.

Økende spenning med Russland

Armenias EU-ambisjoner kommer i en tid med økende avstand til Russland, landets historiske allierte. Regjeringen i Jerevan har allerede annonsert at de vil trekke seg fra den Moskva-ledede forsvarsalliansen CSTO, med begrunnelse om at organisasjonen ikke grep inn da Armenia ble angrepet av nabolandet Aserbajdsjan.

Til tross for dette er Armenia fortsatt sterkt avhengig av russisk energi og handel, og huser en russisk militærbase – noe som gjør det utfordrende å bryte båndene helt.

Russlands visestatsminister Aleksej Overtsjuk har kritisert Armenias EU-tilnærming og sammenlignet den med å «kjøpe billett til Titanic». Han advarte også om økonomiske konsekvenser for landet.

Hybridkrigføringens skjulte verden: Armenia kjemper for sin overlevelse 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt