Pakistanske myndigheter har gitt 800 000 afghanere frist til begynnelsen av april for å forlate landet.
Tusenvis av afghanere har de siste dagene krysset grensen fra Pakistan etter at myndighetene i Islamabad strammet inn presset for å få dem til å returnere til Afghanistan. Både FN og Taliban bekrefter utviklingen, skriver The Express Tribune.
I mars ga Pakistan frist til begynnelsen av april for rundt 800 000 afghanere om å forlate landet. Dette er en ny fase i Pakistans omfattende kampanje for å sende afghanere tilbake.
Køer ved grenseovergangene
Grenseovergangene ved Torkham i nord og Spin Boldak i sør har de siste dagene vært fylt av familier som forlater Pakistan med det de klarer å bære.
– De siste to dagene har 8025 personer uten papirer eller med borgerkort returnert via Torkham og Spin Boldak, skrev FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) på X mandag.
– IOM er klar til å trappe opp innsatsen ved grenseovergangene, siden tvangsreturer trolig vil øke de kommende dagene, het det videre.
Taliban-tjenestemenn bekreftet at tusenvis har krysset grensen, men opererte med lavere tall enn FN-organisasjonen.
Les også: Pakistan: Ulovlige utlendinger må forlate landet innen 31. mars
– Mellom 6000 og 7000 afghanere har returnert siden starten av april, opplyste talsmann for flyktningdepartementet, Abdul Mutalib Haqqani, til AFP.
– Vi ber pakistanske myndigheter om ikke å tvangsreturnere dem. Det bør være en avtale mellom landene, og folk må få vende tilbake med verdighet, sa han.
– Fikk ikke engang én time
FN anslår at nesten tre millioner afghanere bor i Pakistan, mange av dem etter å ha flyktet fra tidligere kriger eller etter Talibans maktovertakelse i 2021.
38 år gamle Abdul Rahman fortalte til AFP at han nylig ble tvunget til å forlate hjemmet sitt i Quetta, hvor han hadde bodd i seks år.
– Vi ble tvunget til å reise. To dager før ble jeg stoppet og spurt om papirer da de ransaket hus, sa han.
– Jeg fikk ikke engang én time på meg. Jeg solgte et teppe og telefonen min for å ha råd til å reise. Alt annet lot vi ligge igjen.
Kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner
Menneskerettighetsgrupper har i månedsvis rapportert om trakassering og utpressing av afghanere i Pakistan, som selv sliter med politisk uro og økonomiske problemer.
Over 1,3 millioner afghanere med FN-flyktningkort (PoR) har også blitt bedt om å forlate hovedstadsområdet Islamabad og nabobyen Rawalpindi.
Human Rights Watch har kritisert «misbruk av makt» for å tvinge afghanere tilbake til et land der de risikerer forfølgelse og møter store økonomiske utfordringer.
Forholdet mellom Pakistan og Taliban-styret i Afghanistan er blitt stadig mer anspent. Islamabad anklager nabolandet for å huse militante grupper som står bak vold mot Pakistan – noe Taliban-regimet avviser.
Pakistan avviser Afghanistans anmodning om å utsette deportasjoner