28. september, 2024

Fordømmelser etter kontroversielle valgresultater i Venezuela

Share

Valgresultatene fra Venezuela får internasjonal kritikk etter at president Nicolás Maduro ble erklært vinner, til tross for klare indikasjoner på en opposisjonsseier. 

Ledere fra hele verden har reagert kraftig på kunngjøringen fra Venezuelas valgmyndigheter, og mener at valgresultatene ikke gjenspeiler folkets vilje, rapporterer Reuters. 

Like etter midnatt på mandag ble det kjent at president Nicolás Maduro har vunnet sin tredje periode, til tross for flere valgdagsmålinger som tydet på en seier til opposisjonen.

– Maduros regime må forstå at resultatene er vanskelige å tro på, uttalte en talsperson fra Chile, og fortsatte:

– Det internasjonale samfunnet, og spesielt det venezuelanske folk, inkludert millioner av venezuelanere i eksil, krever fullstendig gjennomsiktighet… Fra Chile vil vi ikke anerkjenne et resultat som ikke er verifiserbart.

Opposisjonen i Venezuela og mange ledere i regionen stiller spørsmål ved resultatet og gjennomsiktigheten i valget. Valgresultatene, som ble forsinket i seks timer før offentliggjøring, vekket internasjonal bekymring og hevdet at Maduro vant med 51,21 % av stemmene mot 44,2 % for hans motstander, den tidligere diplomaten Edmundo González Urrutia.

Les også: Venezuela stenger sine dører i Ecuador etter angrep på Mexicos ambassade

– Venezuelanerne og hele verden vet hva som skjedde, sa González i sine første kommentarer etter valget. Opposisjonslederen María Corina Machado, som hadde støttet Gonzálezs kampanje etter å ha blitt utestengt fra å stille selv, avviste resultatet og hevdet at opposisjonen hadde vunnet i hver eneste stat.

– Vi vant, og alle vet det. Vi har ikke bare beseiret dem politisk og moralsk, i dag beseiret vi dem med stemmer, sa Machado til journalister, og hevdet at González burde betraktes som landets tiltredende president.

I motsetning til andre land hyllet Russland valgresultatene og uttrykte støtte til Maduro:

– Russisk-venezuelanske forhold har karakter av et strategisk partnerskap. Jeg er overbevist om at din innsats som statsoverhode vil fortsette å bidra til deres progressive utvikling i alle retninger, uttalte president Putin.

Mens Maduros allierte i land som Cuba, Bolivia og Honduras gratulerte ham med seieren, uttrykte nøkkelspillere inkludert USA, Spania og EU dype forbehold om valget og dets resultater.

Paraguay, Argentina, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Panama, Peru, Den dominikanske republikk og Uruguay kunngjorde at de ville be om et nødmøte i Organisasjonen av amerikanske stater for å diskutere valget.

– Argentina vil ikke anerkjenne nok et bedrageri, og håper at denne gangen vil de væpnede styrkene forsvare demokratiet og folkets vilje, uttalte Argentinas president Javier Milei.

Antony Blinken, USAs utenriksminister, uttrykte også bekymring:

– Vi har alvorlige bekymringer for at resultatet som ble annonsert ikke gjenspeiler viljen eller stemmene til det venezuelanske folket, sa han.

Nyttig distraksjon eller erobringskrig? Venezuela og Essequibo-konflikten 

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt