Storbritannia og Tyskland forener krefter i forsvarssamarbeid mens frykten vokser for at Trump vil droppe støtten til Ukraina
Ifølge en rapport fra Politico er Storbritannias nye Labour-regjering ivrig etter å styrke de militære båndene med Tyskland og Frankrike. Med tanke på et potensielt presidentvalg i USA som kan resultere i at Donald Trump kommer til makten igjen, øker bekymringene for Europas sikkerhet. Trumps valg av JD Vance som visepresidentkandidat, som har uttrykt motstand mot USAs militær- og finansielle støtte til Ukraina, forsterker denne usikkerheten.
Storbritannia, som nylig valgte en sentrum-venstre Labour-regjering ledet av statsminister Keir Starmer, fortsetter sin sterke støtte til Ukraina. Denne regjeringen er mer innstilt på å samarbeide tettere med europeiske allierte sammenlignet med sin konservative forgjenger og har raskt undertegnet en samarbeidsavtale med Tyskland.
Les også: Mellom makt og muligheter: Europas jakt på strategisk autonomi 🔒
Den britiske forsvarsministeren John Healey, og hans tyske motpart Boris Pistorius, formaliserte avtalen i Berlin. Avtalen legger opp til økt industrielt samarbeid og felles militære operasjoner, og signaliserer en sterkere forpliktelse til europeisk sikkerhet som en prioritert agenda for Storbritannias regjering.
Til tross for at avtalen ikke umiddelbart vil endre forholdet mellom de to nasjonenes hærer og forsvarsdepartementer dramatisk, innebærer den et løfte om å begynne standardiseringen av våpensystemer og ammunisjon. Dette er et skritt mot å løse opp i den fragmenterte forsvarsindustrien i Europa, som er blitt tydelig under krigen i Ukraina.
Dette nye forsvarssamarbeidet, som også inkluderer andre europeiske nasjoner, understreker et økende ønske om å styrke det transatlantiske forsvarssamarbeidet, møte nye sikkerhetsutfordringer og støtte Ukraina i konflikten med Russland.
På kollisjonskurs? Britiske konservative perspektiver på EUs forsvarsambisjoner 🔒