18. oktober, 2024

USA velger India for reparasjon av krigsskip

Share

USA og India har inngått en avtale som åpner for vedlikehold av amerikanske krigsskip i indiske havner, noe som markerer et nytt kapittel i forsvarssamarbeidet mellom de to landene.

India og USA har styrket sitt samarbeid med en ny avtale som gir amerikanske krigsskip tilgang til tjenester i indiske havner. Tidligere har kun USAs mindre skip blitt reparert i India, men nå vurderer de om også større krigsskip kan få utført vedlikehold der, skriver EurasianTimes.

På et seminar arrangert av USAs konsulat i Kolkata og den indiske tenketanken CUTS International, uttrykte USAs ambassadør til India, Eric Garcetti, håp om at forholdet mellom landene vil forbedres, slik at flere amerikanske krigsskip kan komme til India for reparasjon.

Med fokus på Kina i Indo-Stillehavsregionen, ønsker USA å gjøre India til en viktig base for vedlikehold av sine krigsskip. Så langt har hjelpefartøyer fått utført vedlikehold i India, og i fremtiden er det planlagt at også destroyere og andre store skip skal komme for reparasjon.

USAs krigsskip har hatt færre seilingstimer på grunn av økende vedlikehold og kostnader. Med et begrenset budsjett på 13,9 milliarder dollar for 2024, er det en utfordring for USAs marine å dekke sine vedlikeholdsbehov. En rapport fra 2023 viste at destroyere i Arleigh-Burke-klassen hadde i gjennomsnitt 26 dager med vedlikehold i 2021.

Ambassadør Garcetti sa at amerikanerne ønsker å komme til India for å reparere sine skip og se sine fly fungere, slik at de ikke trenger å bekymre seg for etterfylling av drivstoff i tilfelle krig. India, som ligger ved Malakkastredet, en viktig inngangsport til Sør-Kinahavet, vil spille en avgjørende rolle for vestlige lands operasjoner i regionen.

Les også: Fra yoga og Bollywood til verdens hjelper: Indias unike vei til global innflytelse 

I 2023 signerte USAs marine en femårig reparasjonsavtale med verftet Larsen og Toubro i Chennai, og det første krigsskipet, USNS Salvor, har allerede ankommet for reparasjon. I april 2024 åpnet India sitt andre verft for reparasjon av amerikanske krigsskip, Cochin Shipyard Limited.

Tidligere sjef for den indiske marinen, admiral Karambir Singh, mener det er viktig at amerikanske krigsskip repareres i India, da dette vil styrke tilliten mellom de to landene. Imidlertid er USA forsiktig med å sende høyteknologiske krigsskip til India på grunn av sensitiv teknologi.

Ambassadør Garcetti påpekte at India og USA alene ikke vil klare å holde tritt med de økende truslene i Indo-Stillehavsregionen. For to tiår siden var USAs salg av militært utstyr til India nær null, men nå er de to landene i samtaler om felles produksjon av større systemer. USA står nå for 10 prosent av Indias import av militært utstyr.

India har kjøpt amerikansk militærutstyr for nesten 20 milliarder dollar siden 2008. Forsvarssamarbeidet mellom India og USA har økt betydelig, men Indias ønske om strategisk autonomi har bremset utviklingen. Garcetti understreket at i konflikter finnes det ingen strategisk autonomi, og han håper de to landene vil kunne kjempe side om side hvis det blir nødvendig.

India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt