21. desember, 2024

Litauens ledende rolle i laserteknologi

Share

Litauiske laserselskaper påvirker flere nøkkelindustrisektorer over hele verden.

Litauens fotonikksektor har vokst med en rate på 16,2 prosent det siste tiåret, noe som er ti ganger raskere enn det europeiske gjennomsnittet.

Hele 95 av verdens topp 100 universiteter bruker Litauens laserteknologier, en suksess som kan tilskrives en unik kombinasjon av historiske faktorer og en strategisk tilnærming.

«Vi skjøt vår første laser i 1966, bare seks år etter verdens første. Til tross for vår lille størrelse, har vårt vitenskapelige samfunn alltid trivdes med å skape noe av ingenting, ettersom det var mangel på ressurser i Sovjet-tiden,» sier Antanas Laurutis, administrerende direktør i Altechna, en internasjonal leverandør av laseroptikk basert i Litauen.

Nå, i sitt 35. år som en uavhengig nasjon, produserer Litauen et bredt spekter av internasjonalt anerkjente laserteknologier.

«Litauens laserindustrihub, som utviklet seg fra beskjedne begynnelser, har nå en komplett verdikjede, fra produksjon av optikk til systemintegrasjon, strategisk posisjonering av landet i det globale markedet. Denne omfattende kjeden kan konkurrere med verdens største laserhuber, noe som gjør Litauen til et attraktivt sted for utenlandske investeringer og ytterligere konsolidering av industrien,» fortsetter Laurutis.

Global innvirkning

Litauens laserindustri inneholder for tiden varierte løsninger som vekst og forberedelse av materialer, presise optiske, mekaniske og elektroniske komponenter, underleverandørproduksjon, et bredt utvalg av optiske enheter og avanserte lasere, integrasjonstjenester, systemproduksjon og til og med ferdige produkter laget av lasersystemer.

Som et resultat påvirker litauiske laserselskaper også flere nøkkelindustrier globalt.

Halvlederindustrien, som er anslått å nå en verdi på en billion US dollar innen 2030, er en av dem. Litauiske lasere er essensielle i global halvlederproduksjon, noe som muliggjør presise prosesser og bidrar til vekst i det globale markedet for forbrukerelektronikk, verdsatt til 773,4 milliarder US dollar i 2023.

Les også: Litauen tar nye skritt for å styrke sin forsvarssektor

En annen sektor er det forsterkede virkelighetsmarkedet (AR), som forventes å skyte i været fra 93,67 milliarder US dollar i 2024 til 1,86 billioner US dollar innen 2032. Instrumenteringsmarkedet, muliggjort av sammensatte halvledere, forventes å vokse fra 18,46 milliarder US dollar i 2024 til 21,76 milliarder US dollar innen 2029.

«Markedene vi opererer i er forventet å ha minst en syv prosents CAGR [sammensatt årlig vekstrate] frem til 2030,» legger Laurutis til.

«Selv om noen sektorer som display og halvleder for øyeblikket opplever nedgang, forventes vekst å gjenopptas innen 2025. Forsvars- og rommarkeder, drevet av geopolitiske faktorer, vil tilby pålitelige vekstmuligheter. Vi ser også nye lokaliseringstrender, som vil åpne nye dører etter hvert som gamle lukkes.»

Tilpasning av fokus

Når aktørene i Litauens lasermarked navigerer disse endringene, vil det å tilpasse fokus til raskt voksende sektorer være avgjørende for fortsatt vekst.

«Altechna fokuserer på blomstrende sektorer som halvlederproduksjon, rom og bilindustri. Å levere optikk og komplekse undermonteringer for slike industrier vil kreve at vi endrer kurs og forbereder oss på forventet vekst,» konkluderer Laurutis.

Det globale lasermarkedet var verdt 17,82 milliarder US dollar i 2022. Det forventes å ekspandere med en CAGR på 7,8 prosent fra 2023 til 2030, og Litauen bidrar betydelig til denne veksten.

Landet er allerede en stor aktør i vitenskapelig og industriell laserteknologi, og eksporterer laserløsninger til over 80 land og samarbeider med organisasjoner inkludert NASA og CERN.

Dette innlegget ble først publisert i Emerging Europe. Det har blitt oversatt fra engelsk.

Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker 🔒

Craig Turp-Balazs
Craig Turp-Balazshttp://www.emerging-europe.com
Ansvarlig redaktør Emerging Europe.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt