Petrodollar står overfor en mulig endring, etter Saudi-Arabias spekulasjoner om å prise olje i andre valutaer.
Saudi-Arabia har lenge priset oljeeksporten sin i amerikanske dollar, men nå spekuleres det i om landets ledere vurderer en endring. Carla Norrlof, professor i statsvitenskap på University of Toronto, tar for seg hva dette kan bety for USAs finansielle og monetære dominans, i en kronikk i Project Syndicate.
I over femti år har USA solgt avanserte våpen til Saudi-Arabia, og kongedømmet har priset oljen sin i dollar. Nå som Saudi-Arabia åpent vurderer å prise olje i andre valutaer, er sirkulerer det rykter om at denne ordningen kan opphøre.
Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia startet i 1933, da Standard Oil fikk eksklusive rettigheter til å utforske landets østlige provins. Dette partnerskapet førte til dannelsen av ARAMCO i 1938 og oppdagelsen av store oljereserver. Under andre verdenskrig ble olje en avgjørende ressurs for USAs seier. I 1945 møttes USAs president Franklin D. Roosevelt og Saudi-kongen Abdulaziz Ibn Saud, noe som markerte starten på et varig strategisk forhold mellom de to landene.
Petrodollar-systemet refererer til oljen prises i dollar. Dette har bidratt til å finansiere USAs handelsunderskudd ved at land med overskudd reinvesterer sine i amerikanske statsobligasjoner. Det har vært spekulasjoner om at dette systemet formelt ble avsluttet 9. juni, femti år etter en militær- og økonomisk pakt signert av USAs utenriksminister Henry Kissinger og Saudi-prins Fahd bin Abdulaziz Al Saud i 1974.
Les også: Er dollarens storhetstid ved veis ende?
Avtalen fra 1974 etablerte nært samarbeid og hintet om strategiske interesser, men nevnte ikke eksplisitt avregning av Saudi-olje i dollar. I stedet var målet å skape et strategisk partnerskap for å stabilisere regionen og styrke bilaterale forhold.
Det er spekulasjoner om at Saudi-Arabia vurderer å endre sin politikk og muligens forlate petrodollar-ordningen. Men det er fortsatt uverifisert. Saudi-Arabia har ambisjoner om å etablere seg som en regional stormakt og utforsker dypere økonomiske bånd med Kina, som investerer tungt i regionen gjennom Belte-og-vei-initiativet (BRI).
Hvis Saudi-Arabia begynner å prise olje i andre valutaer, kan dette signalisere et skifte i global handel. De kan også bruke trusselen om å prise i alternative valutaer som pressmiddel for å sikre en bedre avtale med USA eller for å fremme målet om en tostatsløsning for Israel-Palestina-konflikten.
Trusselens troverdighet avhenger av hvor langt Saudi-Arabia er villig til å diversifisere sine økonomiske strømmer bort fra USA. Dersom uenigheter om menneskerettigheter og demokrati begynner å tynge forholdet, kan saudierne velge å ikke opprettholde samme nivå av dollar for å unngå eksponering mot amerikanske sanksjoner.
Det er usannsynlig at Saudi-Arabia vil fjerne seg helt fra dollaren på grunn av risikoen forbundet med å forlate petrodollar-systemet. Selv om de diversifiserer sine beholdninger, er det andre faktorer som vil binde dem til dollaren. Dersom flere store oljeprodusenter følger etter, kan det få konsekvenser for den globale økonomien.