6. oktober, 2024

Norge anerkjenner Palestina som stat

Share

Med Norges anerkjennelse av Palestina tar landet en aktiv rolle i å forme fremtiden for Midtøsten, en beslutning som ventes å bli fulgt av flere europeiske land.

Aftenposten melder at Norge har tatt en historisk beslutning ved å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat, en avgjørelse som ventes å få følge av Spania og Irland. Kunngjøringen ble gjort av statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide under en pressekonferanse, hvor Støre poengterte at fred ikke kan oppnås uten en palestinsk stat.

Statsministeren uttrykte at anerkjennelsen ikke kunne vente til etter en fredsløsning, og insisterte på at en varig løsning på konflikten krever en tostatsløsning hvor Israel og en palestinsk stat kan eksistere side om side i fred og sikkerhet. Dette har lenge vært Norges offisielle holdning.

Støre anerkjente at beslutningen ville møte kraftige reaksjoner, spesielt fra Israel, men understreket Norges fordømmelse av Hamas’ angrep den 7. oktober og gjentok Israels rett til å forsvare seg. Samtidig fremhevet han at anerkjennelsen kunne styrke moderate krefter både i Palestina og Israel og gi håp til det palestinske folket.

Les også: Palestinas medlemskap i FN? Veto av USA i Sikkerhetsrådet

Ifølge irske og spanske kilder vil disse landene snart følge Norges eksempel, og det er ventet at også andre europeiske land vil gjøre det samme. Over 140 land har allerede anerkjent Palestina som en selvstendig stat, med Sverige som det første europeiske landet i 2014.

Denne beslutningen kommer på et tidspunkt hvor spenningene i regionen er høye, spesielt i lys av krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen, hvor titusenvis av liv har gått tapt. Norge har diplomatiske forbindelser med de palestinske myndighetene siden Oslo-prosessen i 1995, og utenriksdepartementet har et representasjonskontor på Vestbredden.

Beslutningen om å anerkjenne Palestina som en stat reflekterer en klar støtte fra Oslo til en tostatsløsning og viser Norges ønske om å søke en fredelig løsning på den langvarige israelsk-palestinske konflikten.

PhD i Holocaust-fornektelse: Abbas’ doktoravhandling avslørt i sin helhet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt