22. november, 2024

Generasjonskløft: Kinas fan av Taiwan-pop hindres av geopolitikk

Share

Etter å ha vokst opp med taiwansk popmusikk og TV-dramaer, føler mange unge kinesere nå at politiske spenninger og reiserestriksjoner har skapt en større avstand til Taiwan enn tidligere.

Kinesisk ungdom som er oppvokst med taiwansk popkultur er nysgjerrige på øya, men toveis reiseforbud og anspente forbindelser skaper barrierer. Observatører venter spent på om innsettelsen av William Lai Ching-te som Taiwans neste leder vil bringe endringer i turisme og andre utvekslinger, skriver South China Morning Post.

Da Patrick Wang feiret ettårsdagen for sin flytting til Hongkong i januar, søkte han umiddelbart om visum til Taiwan og begynte å planlegge sitt første besøk til stedet som produserte noe av hans underholdning fra barndommen. Wang er 27 år og arbeider som moteredaktør i Hongkong, og representerer en generasjon unge mennesker som vokste opp i Kina med taiwansk popmusikk og tv-dramaer.

I motsetning til mange av sine jevnaldrende, har han muligheten til å reise til øya. Han er en av de få kineserne som kan besøke øya fordi han har bodd i utlandet i minst ett år – en gruppe som inkluderer de som er basert i Hongkong og Macau.

For de som en gang kanskje følte en tilknytning til øya, er reise over Taiwanstredet ikke et alternativ på grunn av anstrengte relasjoner mellom de to sidene. Resultatet har vært mindre folk-til-folk-kontakt, og nå sier mange unge kinesere som vokste opp med taiwansk popkultur at geopolitiske spenninger, pandemi og stereotyper har gjort øya stadig mer fjern.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Observatører sier de ser etter tegn på om reiser og andre utvekslinger vil forbedres etter innsettelsen av Taiwans neste president William Lai Ching-te den 20. mai. Turister fra Kina trenger godkjenning fra både egne myndigheter og taiwanske myndigheter for å reise til øya. Beijing tillot først turister å reise til Taiwan i 2011, med innbyggere fra 47 byer gitt tilgang til øya fra 2015, før politikken ble endret.

Likevel, de fleste tredje-nivå byer, inkludert Wangs hjemby i Hunan-provinsen, var ikke på listen. Wang håpet på dagen da hans by ville bli med på listen og gjøre ham kvalifisert for individuell reise til Taiwan, «men sjansen kom aldri».

Forholdene forverret seg etter at Tsai Ing-wen fra det uavhengighetsvennlige Demokratiske Fremskrittspartiet (DPP) ble president i 2016 og nektet å anerkjenne konsensusen fra 1992 – en forståelse av at det bare er ett Kina, men hver side har sin egen tolkning av hva det betyr.

Beijing ser på konsensus som grunnlaget for enhver kommunikasjon og suspenderte reise til øya i 2019. Tingene forverret seg med Covid-19-utbruddet i begynnelsen av 2020, da Taiwan suspenderte ankomster av alle besøkende og Beijing suspenderte all turisme. Begge sider gjenåpnet sine grenser etter pandemien – men stort sett ikke til hverandre. Men i april tillot Beijing den første gruppen turister – begrenset til de fra Fujian-provinsen som reiste i grupper – å dra til Matsu, en øygruppe som styres av Taiwan nær kina.

Beijing lovet også å tillate innbyggere i Fujian å dra på gruppeturer når direkteflyvninger gjenopptas mellom Fujians Pingtan-øy og Taiwan – et tilbud Taipei avviste som begrenset og ikke gjensidig.

«Død ved tusen kutt»: Beijings geopolitiske strategi i stormaktskampen mot USA 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt