Gjennom strategisk manipulasjon og undertrykkelse har Japarov og Tashiev sikret seg en dominerende posisjon i Kirgisistans maktstrukturer. Deres makt inkluderer nye lover og grunnlovsendringer. Dette har reist bekymringer om landets fremtidige frihet og stabilitet.
Siden revolusjonen i Kirgisistan i oktober 2020 har to menn blitt anklaget for å etablere et autoritært regime i landet: President Sadyr Japarov og hans nære medarbeider Kamchybek Tashiev, som for tiden er formann for Statens Komité for Nasjonal Sikkerhet (GKNB), etterfølgeren til KGB, skriver Aksana Ismailbekova i The Diplomat.
Hun sier at de to kom til makten i 2020 ved å utnytte det revolusjonære opprøret som preget året, og som skapte store forhåpninger blant folk. For å realisere sine mål, tok de raske beslutninger, fordelte ressurser kompetent, og benyttet seg av kortvarige allianser med kriminelle nettverk og korrupte tjenestemenn. For å konsolidere sin makt, har de gjort betydelige endringer i Kirgisistans grunnlov, som har endret landet fra en parlamentarisk republikk til en presidentstyrt republikk, og innført flere undertrykkende lover. Japarov undertegnet nylig en lov som stempler ikke-statlige organisasjoner i Kirgisistan som mottar utenlandsk finansiering som «utenlandske representanter», et trekk som minner om lignende lover vedtatt i Russland under president Vladimir Putin.
Les også: Kirgisistan begrenser TikTok for å beskytte barns helse
Siden 2020 har det vært vedvarende undertrykkelse av dissens, inkludert arrestasjon av opposisjonsfigurer, og betydelig press på rettigheter til forsamling og tale, gjennom fortsatt forbud mot demonstrasjoner og lukking (eller forsøk på lukking) av uavhengige mediekanaler, forteller Ismailbekova.
Det kraftige maktduopolet som Japarov og Tashiev har bygget for seg selv, har gjort det mulig for dem å effektivt nøytralisere opposisjonsstemmer, svekke sivilsamfunnet, og sikre regjeringskontroll over hovedmediene. Japarov-Tashiev-tandemet har slått virkelige røtter i Kirgisistans samfunn, og disse røttene er dypere og sterkere enn de kan virke ved første øyekast.
Noen hevder at dette «tandemstyret» ikke kan fortsette for alltid, eller i det minste ikke veldig lenge. Når man diskuterer Kirgisistans politiske fremtid, argumenteres det ofte for at landets lille størrelse og begrensede ressurser vil fortsette å hindre politisk stabilitet. Mange eksperter spekulerer i at den nåværende regjeringen risikerer å bli styrtet av en ny revolusjon i nær fremtid på grunn av disse faktorene.
Dette overser imidlertid en avgjørende styrke ved Japarov-Tashiev-tandemet, konkluderer Ismailbekova, og viser til deres evne til å samle inn penger og bruke disse pengene til å sikre makt. Ikke bare gjennom bestikkelser, men også gjennom det som i Kirgisistan er kjent som «samarbeid».
Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 5: Maktskifte og identitetssøk i Sentral-Asia 🔒