Mens offisiell inflasjon i Tyrkia nærmer seg 70 prosent i april, er økonomiske eksperter skeptiske til regjeringens evne til å håndtere den vedvarende økonomiske uroen.
Den offisielle inflasjonen som grenser til 70 prosent i april, er nok et eksempel på de økonomiske utfordringene skapt av «Erdoganomics», som er utformet av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Tyrkia opplever nå en av de høyeste inflasjonsratene i verden, skriver Intellinews.
Med en offisiell årlig inflasjonsrate på 69,8 prosent i april, som stiger fra 69,5 prosent i mars og er det høyeste nivået sett siden sent i 2022, er det tydelig at utfordringene ved å stagge inflasjonen er betydelige. Selv om markedet forventet en enda høyere inflasjon på 70,3 prosent, viser tallene fra det tyrkiske statistikkbyrået at den månedlige inflasjonen forble uendret på 3,2 prosent fra mars til april.
ENAG, en inflasjonsforskningsgruppe basert i Istanbul, beregnet april-inflasjonsratene til 124,4 prosent år over år og 5,0 prosent måned over måned. Disse tallene understreker den alarmerende hastigheten på prisstigningen, selv om regjeringen og sentralbanken har tatt skritt for å dempe den økonomiske uroen.
Les også: På kanten av historie og modernitet: Tyrkias uforutsigbare fremtid
Mens den offisielle inflasjonen i stor grad ble drevet av stigninger i matprisene, var det også sektorer som utdanning, restauranter og hoteller som opplevde betydelig prisvekst i april. Til tross for disse utfordringene uttrykker økonomer og analytikere bekymring for den nåværende inflasjonsdynamikken og mener at sentralbanken må ta en mer restriktiv holdning for å stagge prisstigningen.
Finansminister Mehmet Simsek har uttalt at de forventer at den årlige inflasjonen vil nå sitt høydepunkt i mai før den begynner å avta kraftig i tråd med deres prognoser. Imidlertid viser en undersøkelse utført av Koc University-forskere og meningsmålingsbyrået Konda at tyrkerne forventer en inflasjon på hele 96 prosent ved utgangen av året, en prognose som er mer enn dobbelt så høy som forventningene til finansmarkedene.
Til tross for sentralbankens forventninger om at den årlige inflasjonen vil toppe rundt 73-75 prosent i mai, er det klart at det vil kreves betydelige tiltak for å oppnå en stabilisering av økonomien. Dermed står Tyrkia overfor en utfordrende vei fremover, der håp om prisstabilitet må balanseres mot realiteten i den økonomiske situasjonen.