24. november, 2024

Kontroversiell lov vedtatt: Asylsøkere i Storbritannia skal nå sendes til Rwanda

Share

Et omstridt tiltak har trådt i kraft i Storbritannia, som sender asylsøkere til Rwanda under en unik og kritisert avtale.

Ifølge LeMonde, har Storbritannia vedtatt en lov som tillater utsendelse av asylsøkere til Rwanda, en lov som har vekket stor internasjonal kritikk. Loven, kjent som «Safety of Rwanda», ble godkjent tidlig tirsdag av begge hus i det britiske parlamentet etter fire måneders politisk strid. Kritikken kommer blant annet fra FN-eksperter som peker på lovens motsetninger til Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Den britiske regjeringen, ledet av Rishi Sunak, har møtt betydelig motstand fra Overhuset, men klarte til slutt å få loven godkjent. Dette lovforslaget definerer Rwanda som et sikkert land for asyl, noe som legger til rette for gjennomføringen av en avtale om underlevering av asylsøkerhåndtering signert mellom London og Kigali i april 2022. Flygninger til Rwanda er planlagt å starte innen «10 til 12 uker», uttalte Sunak, som har stilt seg bak avtalen som et nødvendig tiltak i møte med globale migrasjonskriser.

Avtalen, den første av sitt slag i Europa, gir London retten til å deportere personer som har kommet ulovlig til Storbritannia, direkte til Rwanda. I Rwanda vil deres søknad om asyl bli behandlet, noe som i prinsippet delegerer Storbritannias asylansvar til denne østafrikanske nasjonen. Rwanda har mottatt rundt £500 millioner fra London som en del av avtalen.

Les også: Elev tapte rettssak om bønn på skolen i London

Selv om loven gir Sunaks regjering grunn til å være optimistisk, har mange kritikere, inkludert fra menneskerettsorganisasjoner og politiske motstandere, betegnet lovforslaget som en ekstrem og kynisk politisk manøver. Yvette Cooper fra Labour har beskrevet loven som «et dyrt valgtriks». På den annen side har Nigel Farage, leder av det høyreorienterte Reform UK-partiet, kalt loven for «en fullstendig farse», og uttrykt tvil på Sunaks vilje til å utfordre den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Til tross for den nye loven, er det fortsatt mulig å anke deportasjoner på personlige grunner som sykdom eller seksuell orientering. Sunak forsikrer at det er gjort nødvendige forberedelser, med 150 dommere og 25 domstoler klare til å håndtere hasteanke. Imidlertid truer fagforeninger for offentlige ansatte med rettslige skritt, bekymret for at de skal måtte utføre beslutninger fra Innenriksdepartementet som kan være i strid med Storbritannias internasjonale forpliktelser.

Denne loven er en del av en større, kontroversiell agenda rundt migrasjonshåndtering i Storbritannia, og det gjenstår å se hva dens langsiktige effektivitet og etiske konsekvenser kommer til å bli.

Inne i Storbritannias katastrofe

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt