Australias USA-ambassadør advarer mot konsekvensene av et kinesisk angrep på Taiwan. Samtidig jobber Australia tett med Pentagon om AUKUS-avtalen.
Australias ambassadør til USA, Kevin Rudd, sier at et kinesisk angrep og mulig okkupasjon av Taiwan vil kunne «frigjøre Kinas militære kapasitet» på bred front. Utsagnet falt under sikkerhetskonferansen Aspen Security Forum i Colorado, melder Taipei Times.
– Taiwan er nå det som opptar hele det militærstrategiske fokuset i Beijing. Dersom Taiwan faller, vil Kinas styrker frigjøres til andre oppdrag, sa Rudd.
Tett samarbeid med Pentagon
Kevin Rudd uttalte også at Australia har fullt tillit til at eventuelle uenigheter om AUKUS-avtalen vil bli løst. Avtalen mellom Australia, Storbritannia og USA skal blant annet sikre Australia atomdrevne ubåter fra 2030-tallet. Dette er Australias største forsvarsprosjekt noensinne.
– Vi jobber tett med Elbridge Colby og hans folk i Pentagon, og vi er trygge på at vi kommer til å løse alle punkter han har reist, sa Rudd, og la til:
– Colby har vært hjemme hos meg flere ganger. Vi har kjent hverandre i mange år, og forholdet mellom våre forsvarsdepartementer er modent og tillitsfullt.
AUKUS-avtalen er nå under vurdering av det amerikanske forsvarsdepartementet, som skal sikre at prosjektet er i tråd med president Donald Trumps «America First»-linje.
Les også: Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒
Usikkerhet om Taiwans rolle
Tidligere i juli skal Elbridge Colby ha bedt både Japan og Australia om å klargjøre hvilken rolle de vil ta dersom det skulle bli krig mellom Kina og USA over Taiwan. Dette skal ha vakt oppsikt i Canberra, ettersom USA selv fører en linje med «strategisk tvetydighet» når det gjelder Taiwan.
Australias forsvarsminister for industrien, Pat Conroy, avviste samtidig at landet vil forplikte seg til å sende soldater til en fremtidig konflikt på forhånd.
Statsminister Anthony Albanese har også avvist amerikanske ønsker om å øke forsvarsbudsjettet fra dagens 2 til 3,5 prosent av BNP.
– Uforutsigbarhet skaper usikkerhet i Beijing
Rudd viste også til forskjellen mellom Kinas behov for forutsigbarhet og Donald Trumps mer uforutsigbare lederstil.
– Det å være uforutsigbar er ikke nødvendigvis noe negativt når det gjelder hvordan Kina vurderer sin strategiske fremtid i spørsmålet om Taiwan, sa Rudd.
Han avsluttet med å understreke at allierte i økende grad ser logikken i å avskrekke Kina:
– Jeg tror denne logikken får stadig større gjennomslag her i USA og blant våre allierte.