3. desember, 2024

Advarer mot kokainflom som følge av EU-lov

Share

Ny lov mot avskogning kan forverre Europas kokainproblem, mener Perus og Colombias ambassadører til EU.

EU ønsker å forby import av jordbruks- og andre varer som er produsert på avskoget jord. Forslaget vekker imidlertid bekymring hos ambassadørene fra Peru og Colombia.

Ambassadørene advarer om at dette vil øke kokainproduksjonen, fulgt av en flom av kokain gjennom europeiske storhavner som Antwerpen, Rotterdam og Hamburg.

De argumenterer med at bønder som mister inntekter fra lovlige avlinger vil kunne begynne med – i mange tilfeller gjenoppta – produksjon av planten koka, som deretter kjøpes opp av narkotikanettverk og brukes til å fremstille det ulovlige rusmiddelet kokain.

Les også: Belgia avviser legalisering av narkotika

– Hvis det blir vanskelig å selge kakao eller kaffe til Europa kan vi ikke utelukke at disse små produsentene igjen kan legge om til kokablader, sier Luis Chávez Basagoitia, Perus ambassadør til Den europeiske union, til Politico.

EU Deforestation Regulation (EUDR), som loven kalles, forventes å tre i kraft fra 1. januar 2025. Loven gjelder kun jord som er blitt avskoget etter desember 2020.

Fordi det er grossisten eller eksportøren som vil måtte dokumentere at varer ikke er dyrket på avskoget jord frykter Chávez at oppkjøpere av bekvemmelighetsgrunner slutter å kjøpe opp varer fra småprodusenter, selv om varene i seg selv oppfyller EUs krav.

Saken fortsetter.

Antwerpen (avbildet), Rotterdam og Hamburg er blant Europas største havner. Med enorme mengder gods som daglig passerer gjennom systemet, og takket være utro tjenere blant havne- og tollmedarbeidere, er det nærmest umulig å avdekke all narkotika som smugles inn på kontinentet. Illustrasjon. Foto: Bruker «Boortmalt» / Wikimedia Commons

Colombias EU-ambassadør Jorge Rojas Rodríguez er enig i at avskogning er et problem, og understreker at hans land allerede har sørget for nedgang i avskogningen.

Julia Urrunaga i NGO-en Environmental Investigation Agency medgir at små produsenter vil kunne returnere til kokadyrking som følge av EUDR, men hevder at lobbyismen mot lovforslaget i stor grad skjer på oppdrag fra landeierne og grossistene.

– De spiller på «kokaspøkelset», sier Urrunaga til Politico. I det stille har Perus regjering legalisert flere ulovlig ryddede gårder og plantasjer, og Urrunaga mener at det ikke er småprodusentene som tjener på dette, men store jordbruksforetak.

Les også: Frykter vannmangel kan skape konflikt i Europa

Diplomatene fra Peru og Colombia har overfor EU-kommisjonen foreslått mer fleksible regler og en mykere implementering av loven samt økonomisk tilskudd til småprodusenter.

Ifølge Politico skal EU-kommisjonen være på gli i spørsmålet, og vurderer å dele de aktuelle landene inn i lavrisiko-, standardrisiko- og høyrisikoregioner. Dette avvises imidlertid av EUs miljøkommissær Virginijus Sinkevičius

– EUDR takler i alle former for avskogning, ulovlige som lovlige, i tråd med internasjonale forpliktelser til å bremse all avskogning, uttaler en talsmann for EU-kommisjonen på spørsmål fra Politico.

Libanon i krise: Narkotika og flukt preger et land i nød

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt