Under møte i Brussel ble det enighet om ny partnerskapsagenda og planer for tettere politisk og økonomisk integrasjon.
Ett nytt kapittel i samarbeidet mellom EU og Armenia ble åpnet 8. juli, da partene møttes i Brussel til det sjette møtet i EU-Armenia Partnership Committee. Møtet er en del av gjennomføringen av den omfattende partnerskapsavtalen CEPA, og markerer tettere bånd mellom Armenia og EU melder EU Neighbours East.
Ifølge en uttalelse fra EU-kommisjonen ble møtet brukt til å vurdere fremdriften i det bilaterale samarbeidet, og til å kunngjøre en rekke nye initiativer.
Mot visumliberalisering og ny samarbeidsagenda
Blant høydepunktene var politisk enighet om en ny partnerskapsagenda mellom EU og Armenia, samt EU-kommisjonens vedtak om å fremme en handlingsplan for visumliberalisering.
– Dette viser et betydelig momentum i partnerskapet, basert på felles verdier, sa Armenias utenriksminister Ararat Mirzoyan og EUs utenrikssjef Kaja Kallas i en felles uttalelse fra besøket i Jerevan 29.–30. juni.

Partene ønsker også fremdriften i EUs Resiliens- og vekstplan, som tilfører Armenia 270 millioner euro (ca. 3,1 milliarder NOK) til investeringer i infrastruktur og næringsliv.
Fremgang på rettsstat og menneskerettigheter
Komiteen diskuterte reformer innen rettsvesen, politi, menneskerettigheter og antikorrupsjon. EU roste Armenia for «konkret fremgang» og for å holde fast ved demokratiske reformer, men understreket behovet for videre tiltak mot diskriminering.
Les også: Armenias parlament vedtok å starte prosessen med EU-medlemskap
Begge parter trakk fram viktigheten av å inkludere sivilsamfunnet i beslutningsprosesser og offentlig politikk.
Nye felt for samarbeid – fra energi til cyberforsvar
Møtet tok også for seg områder som grønn omstilling, digitalisering, energisikkerhet og handel. Armenia skal delta i EUs krisehåndteringsoperasjoner, og det første sikkerhets- og forsvarsmøtet mellom partene er nå gjennomført.
Det ble også diskutert hvordan man kan samarbeide om å motvirke hybride trusler, desinformasjon og utenlandsk påvirkning.
Støtte til fredsprosesser og suverenitet
Partene drøftet situasjonen i Sør-Kaukasus, inkludert normaliseringsprosessen mellom Armenia og Aserbajdsjan. EU uttrykte støtte til et utkast til fredsavtale mellom landene og ba om rask signering og ratifisering.
Samtidig gjentok EU sin støtte til Armenias suverenitet og internasjonalt anerkjente grenser i tråd med Alma-Ata-erklæringen fra 1991. EU understreket også støtte til en normalisering av forholdet mellom Armenia og Tyrkia.
Møtet ble ledet av Audrone Perkauskiene fra EUs utenrikstjeneste og Armenias viseutenriksminister Vahan Kostanyan.
Armenia nekter å være vert for toppmøte i Den eurasiske økonomiske union