42 000 tonn farlig avfall ligger forseglet under Alsace-regionen i Frankrike. Eksperter advarer mot at giftstoffene kan lekke ut i en av Europas viktigste grunnvannsreservoarer.
Midt under den franske byen Wittelsheim, i Alsace-regionen, ligger det nedlagt et tidligere gruveanlegg fylt med 42 000 tonn giftig avfall. Den franske staten besluttet i juni å forsegle avfallet permanent i det tidligere Stocamine-gruveanlegget, til tross for sterk motstand fra miljøorganisasjoner og fagfolk, skriver France 24.
Beslutningen ble fattet etter at en domstol i Strasbourg mente det ikke lenger var trygt å hente ut avfallet. Tunneler og gruveganger trues av sammenbrudd innen få år.
– Undersøkelsene viser at det er mulig å arbeide under trygge forhold bare fram til 2027 eller 2028, heter det i en uttalelse fra domstolen.
Derfor vedtok myndighetene å kapsle inn de 125 kilometer lange tunnelene med tykke betongvegger for å hindre at kjemikaliene lekker ut.
– Vi vet ikke hva som egentlig ligger der
Men den sveitsiske geologen Marcos Buser, som har vært rådgiver for Stocamine-prosjektet, advarer om at forseglingen kan bli katastrofal.
– Hvis vann trenger inn i området, kan det føre til en forurensningssky flere kilometer lang, og flere titalls meter høy, sa han.
– Om 20, 30 eller 50 år vil folk si: De var gale som ikke fjernet dette avfallet mens de kunne.
Les også: Europa: Støy fra biler, tog og fly fører til tidlig død
Buser mener det fortsatt er teknisk mulig å hente det ut, men at det motarbeides av økonomiske og politiske hensyn.
– I perioden 2014 til 2017 ble det avdekket at rundt 20 prosent av kjemikaliene ikke stemte med merkelappen. Avfallet var ikke riktig deklarert, sier han.
– Det ser ut som Stocamine tok imot hva som helst for å holde hjulene i gang.
Kan true vannforsyningen til millioner
Miljøorganisasjonen Alsace Nature og lokale myndigheter har anket avgjørelsen til retten i Nancy, og varsler at saken kan havne i europeiske domstoler. Direktør Stéphane Giraud i Alsace Nature advarer om konsekvensene:
– Dette handler ikke bare om regionen vår. Det angår også Tyskland og Sveits, og flere millioner mennesker som er avhengige av dette grunnvannet.
Giraud sier mange vegrer seg for å snakke høyt.
– Det føles som et svik mot det gamle gruvesamfunnet. Men vi vet ikke hva som egentlig ligger der nede, og risikoen er enorm.
Et underjordisk branntilløp i 2002 førte til full stans i mottaket av nytt avfall, og har siden bidratt til å svekke tilliten til prosjektet.
Selskapet MDPA, som i dag forvalter området, viser til rettens vedtak og uttaler at de bare følger pålegg – og ikke kommenterer avgjørelsene.