Over halvparten av oss mener det er sannsynlig at andre stater aktivt prøver å påvirke høstens stortingsvalg.
Det viser en ny landsrepresentativ undersøkelse YouGov har gjennomført for cybersikkerhetsselskapet Check Point Software.
54 prosent svarer at de tror det er ganske eller svært sannsynlig at andre stater aktivt prøver å påvirke årets stortingsvalg i Norge. Under halvparten så mange, 24 prosent, tror det er ganske eller svært usannsynlig. 21 prosent svarer vet ikke.
Spørreundersøkelsen ble gjennomført i månedsskiftet mai/juni, i en periode da temaet var gjenstand for stor oppmerksomhet i norske medier.
– Norske myndigheter meldte tidligere i år om økt risiko for valgpåvirkning fra utlandet, og lanserte denne uken en strategi for økt motstandskraft mot desinformasjon. Undersøkelsen tyder på en ganske utbredt bevissthet også blant velgerne, sier norgessjef Kjetil Ore i Check Point.
Selskapets analytikere holder kontinuerlig øye med uønsket og kriminell cyberaktivitet globalt. De har også registrert en rekke forsøk på utenlandsk påvirkning ved valg i andre land.
– Både sikkerhetsteknologi og digital årvåkenhet har blitt viktig i alle sammenhenger, ikke minst i forbindelse med valg. Påvirkningsoperasjoner og desinformasjon er en økende trussel for demokratiske prosesser, og både myndigheter, medier, organisasjoner, plattformleverandører og publikum spiller viktige roller i motstanden. Samarbeid, bevissthet og informasjonsutveksling er avgjørende, sier Ore.
Les også: Hybridkrigføringens skjulte verden: Armenia kjemper for sin overlevelse 🔒
Han mener påvirkningsoperasjoner og desinformasjon kan ta mange former, og kan være godt forkledd og vanskelig å oppdage. – KI-manipulerte videoer, falske nyheter, villedende budskap og falske profiler i sosiale medier er bare noen eksempler på vanlige virkemidler, sier han.
Råd fra Check Point:
- Kildekritikk: Sjekk hvem som står bak informasjonen og om den bekreftes av uavhengige kilder.
- Følelsesladet innhold: Budskap som vekker sterke følelser kan være laget for å manipulere.
- Deling: Tenk deg om først, og vær forsiktig med å dele innhold du ikke er sikker på om er ekte.
- Manipulasjon: Vær kritisk til innhold med dårlig språk, overdrivelser og sterke påstander.
- AI-genererte deepfakes. Lytt etter unaturlig bakgrunnsstøy, pauser og stemmetone. Se etter øyeblink, inkonsistent hudtone og belysning og munnbevegelser som ikke er synkronisert med stemme.
- Diskusjon: Å snakke om mistenkelig informasjon med venner og familie kan øke bevisstheten.
- Rapportering: Mistenker du forsøk på desinformasjon eller annen valgpåvirkning, rapporter det til plattformen og/eller relevante myndigheter.
Om undersøkelsen:
Spørreundersøkelsen ble gjennomført for Check Point av YouGov i slutten av mai 2025. Over 1000 personer over 18 år, jevnt fordelt på kjønn, aldersgrupper og geografiske regioner, svarte på spørsmålet om hvor sannsynlig de tror det er at andre stater forsøker å påvirke årets stortingsvalg i Norge. Resultater fordelt på kjønn, aldersgruppe, geografiske områder med mer kan sendes på forespørsel.
Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker 🔒