Narkotikahandel og smugling lever videre under Sharaa-regimet – til tross for store beslag og brennende retorikk.
Syria er fortsatt en av verdens største produsenter av den amfetaminbaserte narkotikaen captagon – selv etter maktskiftet i Damaskus, skriver Long War Journal.
President Ahmad al Sharaa tok makten i desember 2024 og lovet da å gjøre slutt på den illegale handelen. Men etter fem måneder med lovnader og storstilte beslag, opererer smuglerne stort sett som før.
– Når det gjelder captagon og narkotikasmugling, lover vi at det er slutt og at det aldri vil vende tilbake, sa utenriksminister Asaad Hassan al Shibani i januar, da Syria og Jordan lanserte en felles grensekomité.
Funnene fortsetter
Etter Assads fall i desember 2024 satte myndighetene i gang en rekke aksjoner mot restene av narkotikaregjimet. Flere fabrikker ble stengt, millioner av piller ble destruert, og store beslag ble gjort.
Men produksjonen har ikke stoppet. I mars tok irakiske grensemyndigheter over sju millioner piller i en lastebil som kom fra Syria via Tyrkia. I april ble ytterligere fire millioner piller beslaglagt i Latakia havn – det samme smuglingspunktet som Assads 4. divisjon brukte under hans styre.
Les også: Syriske myndigheter fant fire millioner amfetamin-piller
I mai har det blitt gjort tre nye beslag:
• 5. mai oppdaget libanesiske styrker et laboratorium og kjemikalier til captagon-produksjon.
• 15. mai beslagla syriske og tyrkiske myndigheter ni millioner piller i Aleppo.
• 19. mai fant tollere fire millioner piller skjult i utstyr for produksjon av tahini – igjen i Latakia havn.
Gamle nettverk lever videre
Til tross for store beslag og hyppige uttalelser, har ikke Sharaas regjering klart å knuse noen nye hovednettverk. Ifølge New Lines er det kun tidligere forlatte laboratorier som er blitt stengt.
– Syria svarer fortsatt på konsekvensene av captagonhandelen, ikke på årsakene, skriver magasinet.
En mulig forklaring er at kjente narkotikaledere fra Assad-tiden nå er en del av det nye regimet. Da Sharaa kom til Damaskus, møtte han blant annet Imad Abu-Zureiq, en kjent smugler som i 2023 ble sanksjonert av USA. Også Moayad al Aqra og Ali al Miqdad – sistnevnte nå leder for militæretterretningen – skal ha fått sentrale roller.
Så langt i 2025 er over 30 millioner piller beslaglagt. Men et reelt oppgjør med captagon-industrien lar vente på seg.