20. mai, 2025

Dansk uro over forsvarsavtale med USA

Share

En ny avtale gir amerikanske soldater rett til å operere på dansk jord, også overfor danske borgere. Jurister og politikere advarer mot tap av suverenitet dersom avtalen vedtas 11. juni.

Danmark er i ferd med å vedta en ny forsvarsavtale med USA som gir amerikanske styrker «uhindret tilgang» til danske militærbaser og omfattende fullmakter over danske borgere. Det skriver The Guardian.

Avtalen ble signert i desember 2023 under Biden-administrasjonen, i en tid da Danmark fortsatt så på USA som en stabil NATO-alliert. Men med Donald Trumps retur til makten og hans uttalte ønske om å overta Grønland, har bekymringene økt.

Frykter lovløshet og tap av kontroll

Avtalen åpner for at amerikanske soldater får jurisdiksjon over egne handlinger – også ved lovbrudd i Danmark. I praksis betyr det at de i første omgang vil dømmes etter amerikansk lov.

– Hvis avtalen vedtas, kan amerikanske soldater gripe inn mot demonstrasjoner utenfor basene for å opprettholde sikkerheten, advarer Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Dansk Institut for Menneskerettigheder.

– Dersom bevæpnede amerikanske soldater bruker overdreven makt mot demonstranter, vil Danmark ikke ha mulighet til å straffeforfølge dem, sier han.

Kessing mener avtalen ikke bør vedtas før det er juridisk avklart at den ikke strider mot Danmarks grunnlov, som forbyr andre stater å utøve myndighet på dansk territorium.

Les også: Lederen for Institut for Strategi og Krigsstudier: – Danmark står i en surrealistisk situasjon 🔒

Amerikansk politi over dansk jord

Avtalen omfatter tre flybaser: Karup, Skrydstrup og Aalborg. Her kan amerikansk militærpoliti utøve makt over danske sivile – også utenfor basene. USA får også rett til å stasjonere personell, lagre militært materiell, og gjennomføre øvelser og vedlikehold i Danmark.

En høringsuttalelse fra det danske forsvarsdepartementet vakte oppsikt. Der heter det at amerikanske styrker kan «utøve myndighet over sivile på dansk territorium dersom det er nødvendig for driften og forsvaret av basene».

Trine Pertou Mach fra Enhedslisten kaller det «alarmerende».

– Det er ganske omfattende at vi overfører politi- og maktmyndighet til et annet lands militære, sier hun til Jyllands-Posten.

Kan vare i ti år – med unntak for Grønland

Avtalen gjelder i utgangspunktet i ti år. Men utenriksminister Lars Løkke Rasmussen åpnet nylig for at Danmark kan trekke seg dersom USA forsøker å overta Grønland.

– En delvis eller full amerikansk annektering av Grønland vil gi Danmark rett til å si opp avtalen, skrev han i et svar til Folketinget.

Forsvarsdepartementet understreker at amerikansk maktbruk skal skje «i samråd med danske myndigheter» og «med respekt for dansk suverenitet og grunnlov».

Likevel er mange dansker usikre på om de i praksis vil kunne kontrollere hva amerikanske styrker gjør på deres jord.

USA trapper opp etterretning mot Grønland – vil finne støttespillere for amerikanske mål

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt