Situasjonen i Sør-Sudan er i ferd med å rakne fullstendig, advarer FN. Flere dødelige angrep har rammet opprørskontrollerte områder, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i hjelpeleirer.
Den 24. mars slo et kraftig lys opp over Juba, Sør-Sudans hovedstad. Det viste seg raskt å være et luftangrep fra regjeringen mot en opprørsbase bare 15 kilometer vest for byen. Noen timer tidligere hadde FNs spesialutsending Nicholas Haysom advart om at landet risikerer å falle tilbake i borgerkrig. Det kommer frem i en reportasje av The Guardian.
Ministre arrestert og sykehus bombet
Spesielt spent har situasjonen vært i delstaten Upper Nile. 4. mars angrep den såkalte White Army, en milits tilknyttet opprørsleder Riek Machar, en regjeringsbase i byen Nasir nær grensen til Etiopia. Tre dager senere ble basekommandanten og flere soldater drept under et evakueringsforsøk.
Som svar arresterte regjeringen en rekke opposisjonsfigurer, inkludert oljeminister Puot Kang Chol.
Human Rights Watch fordømmer en kampanje med improviserte luftangrep i regionen, og melder at disse har drept og brent i hjel sivile, inkludert barn. Sykehuset til Leger Uten Grenser i Old Fangak ble bombet 3. mai. Syv mennesker ble drept. Organisasjonen omtaler angrepet som «et bevisst bombemål».
Les også: Sør-Sudan er verdens mest korrupte land, slo i år Somalia
Machar under husarrest – tusenvis på flukt
Riek Machar advarte FN mot at Ugandas militære innblanding i Sør-Sudan ville true fredsavtalen, før han selv ble satt i husarrest 26. mars. Amnesty International og flere hjelpeorganisasjoner har krevd at våpenembargoen mot landet forlenges.
En av de som har blitt rammet av voldsbølgen, er 55 år gamle «John» fra Nuer-folket. Etter at opprørsbaser ble bombet, kom regjeringssoldater til nabolaget hans for å fordrive folk og ta tilfluktsstedene deres.
– Da de begynte å skyte, flyktet jeg barbeint i mørket. Jeg kjenner flere som er drept eller forsvunnet, sier han.
Han bor nå igjen i en FN-leir i utkanten av Juba, men forteller at også der er folk redde.
– Vi trenger beskyttelse fra fredsbevarerne til fredsavtalen faktisk gjennomføres.
Utsatt valg og sviktende håp
Fredsavtalen mellom Salva Kiir og Machar fra 2018 la grunnlaget for en samlingsregjering og skulle føre til valg i 2022. Det er nå utsatt til desember 2026.
Jackline Nasiwa fra organisasjonen Centre for Inclusive Governance, Peace and Justice sier til FNs sikkerhetsråd at befolkningen ikke kan komme seg videre i et klima av frykt og vold.
– Fredsavtalen er fortsatt det eneste håpet vi har for en fredelig overgang til demokrati i Sør-Sudan, sa hun.
Mange unge frykter å bli rekruttert som soldater. 19 år gamle Mawichnyun Gatduong sier han drømmer om å bli lege, men at fremtiden er usikker:
– Vi hører skyting hele tiden. Det eneste jeg ber om, er å få gå på skolen i fred.
Idealisme eller realpolitikk? Terje Tvedt om bistandens tvetydelige rolle i global geopolitikk 🔒