4. mai, 2025

Kypros: Protesterer mot innføring av islam i skolen

Share

Demonstranter samlet seg i Nord-Nikosia i protest mot det de mener er Tyrkias forsøk på å svekke det sekulære samfunnet i Nord-Kypros.

De protestere mot det de oppfatter som Tyrkias forsøk på å innføre politisk islam i utdanningssystemet og undergrave det sekulære samfunnet, skriver EuroNews. 

Demonstrantene bar bannere fra fagforeninger og plakater med slagord som «Dette går ikke gjennom» og «Kypros skal forbli sekulært», før de samlet seg til en konsert.

Protest mot religiøs innflytelse

Ifølge nyhetsbyrået AP er demonstrasjonen del av en rekke aksjoner som venstreorienterte fagforeninger har arrangert den siste tiden. De mener at myndighetene i Ankara ønsker å gjøre det tyrkisk-kypriotiske samfunnet mer politisk medgjørlig ved å fremme en islamsk retning i utdanningen.

Bakgrunnen er at de høyreorienterte myndighetene i Nord-Kypros nylig opphevet forbudet mot bruk av hijab på videregående skoler. Forbudet gjelder imidlertid fortsatt for andre religiøse symboler.

Lærernes fagforeninger, politiske partier og andre grupper på venstresiden har fordømt beslutningen, som de mener bryter med prinsippene for et sekulært skolesystem.

– Dette handler ikke om frihet eller klesplagg. Dette er et forsøk fra AKP på å utøve sosial kontroll og tvinge det tyrkisk-kypriotiske samfunnet til å underordne seg partiets ideologi, sa Elma Eylem, leder for lærernes fagforening KTOEÖS og en av hovedorganisatorene bak protesten.

Les også: Spenning i Kypros’ bufferområde mellom bønder og FN-styrker

Lang kamp i vente

Eylem opplyste også at fagforeningen har anlagt sak mot avgjørelsen i den tyrkisk-kypriotiske konstitusjonsdomstolen.

– Dette kommer til å bli en langvarig kamp, sa hun.

Protesten fant sted dagen før Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan skulle besøke Nord-Kypros for å innvie et nytt regjeringsbygg.

Frosset fredsprosess

Kypros har vært delt siden 1974, da Tyrkia invaderte øya etter et kupp støttet av militærjuntaen i Athen, som ønsket en sammenslåing med Hellas. Den tyrkisk-kypriotiske utbryterstaten i nord er kun anerkjent av Tyrkia, som har rundt 35 000 soldater stasjonert der.

Kypros ble medlem av EU i 2004, men det er kun den gresk-kypriotiske sørdelen – hvor den internasjonalt anerkjente regjeringen holder til – som nyter godt av medlemskapet.

FNs generalsekretær António Guterres har nylig utnevnt María Angela Holguín Cuéllar som sin spesialutsending for Kypros, i håp om å gjenopplive de fastlåste fredsforhandlingene som brøt sammen i 2017.

Tidligere i april møttes de to lederne, Nikos Christodoulides og Ersin Tatar, og ble enige om noen tillitsskapende tiltak – blant annet å restaurere gamle kirkegårder og opprette en ungdomsgruppe på tvers av delingslinjen.

Hellas statsminister avviser Erdogans krav over Kypros

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt