California har nå gått forbi Japan og blitt verdens fjerde største økonomi, ifølge nye tall fra Det internasjonale pengefondet og USAs byrå for økonomisk analyse.
Delstatens bruttonasjonalprodukt er beregnet til 4,1 billioner dollar – eller rundt 45 600 milliarder kroner – og ligger dermed foran Japans 4,02 billioner, skriver The Guardian.
Med sine nesten 40 millioner innbyggere er California ledende innen teknologi, filmindustri, jordbruk og industriell produksjon i USA.
– California holder ikke bare tritt med verden – vi setter tempoet, sa guvernør Gavin Newsom i en pressemelding.
– Økonomien vår blomstrer fordi vi investerer i folk, satser på bærekraft og tror på kraften i innovasjon, presiserte han.
Veksten slår konkurrentene
Delstaten hadde i 2024 en økonomisk vekst på 6 prosent. Det er høyere enn både USA (5,3 prosent), Kina (2,6 prosent) og Tyskland (2,9 prosent). Dette markerer andre gang på seks år at California klatrer forbi en stor økonomi – i 2018 passerte delstaten Storbritannia.
Men Newsom advarte også mot det han mener truer Californias økonomiske posisjon:
– Selv om vi feirer denne fremgangen, vet vi at den er i fare. Den føderale regjeringens hasardiøse tollpolitikk setter hele delstatens økonomi i spill.
Les også: Back to the fifties: Myten om det tapte USA, fra Reagan til Trump 🔒
Tollsøksmål og Canadaskvis
Forrige uke ble California den første delstaten som gikk til søksmål mot Donald Trumps nye tollpolitikk. Ifølge Newsom bryter presidentens tiltak med grunnloven, som gir Kongressen – ikke presidenten – myndighet til å innføre toll.
– Ingen stat står mer i fare for å tape enn California, sa han under en pressekonferanse og presiserte:
– Det er et alvorlig øyeblikk, og jeg ville løyet hvis jeg sa at dette enkelt kan reverseres.
Delstaten bidrar i dag med 83 milliarder dollar mer til føderale myndigheter enn den får tilbake i støtte.
Turisme og boligmangel
Samtidig som California opplever økonomisk vekst, står delstaten overfor store sosiale utfordringer. Mangelen på rimelige boliger har ført til en økende hjemløskrise.
Turismen nådde i fjor et rekordnivå, men enkelte områder har opplevd nedgang. Besøkstallene fra Canada var 12 prosent lavere i februar enn samme måned i fjor – noe myndighetene knytter til Trumps tollkrig.
For å rette opp inntrykket har delstaten lansert en kampanje for å lokke flere kanadiere tilbake, og i én by er det satt opp plakater med pro-Canada-budskap i sentrumsgatene.